Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukr je přírodní sladidlo, které je zdrojem energie pro lidský organismus. Při velkém množství však působí jako tichý zabiják - ukládá se v těle ve formě tuku, zatěžuje slinivku a napomáhá rozvoji cukrovky.

Vánoční cukroví je noční můrou všech, kteří si ho kvůli cukrovce nebo redukční dietě nemohou dopřát. Krásné a chutné kousky však můžeme připravit i s minimem cukru nebo dokonce bez něj. Cukroví si tak můžeme vychutnat bez výčitek svědomí.

Jak snížit množství cukru v receptech

Zkusme si připravit nové a zdravé druhy cukroví:

  • Někdy stačí snížit množství cukru na polovinu, aby cukroví nebylo tak sladké.
  • Cukr nahradíme přírodními či umělými sladidly a sirupy (čekanka, stévie).
  • Některé druhy můžeme osladit medem, například perníčky a ořechové cukroví.
  • Nepečené cukroví osladíme datlovou pastou, medem nebo čokoládou.
  • Banán, jablečné pyré a sušené ovoce osladí cukroví, jako jsou marokánky a košíčky.
  • Cukroví můžeme slepit marmeládou bez cukru, kterou si připravíme už v létě.

Jsme-li zdraví a budeme mlsat s mírou, můžeme si nějaký ten cukr na Vánoce dovolit. Pokud se mu chceme vyhnout, volíme vhodnou alternativu.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli