Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Králík má jemné dietní maso, i když poněkud sušší. Z toho důvodu ho pečeme s tučnějším vepřovým nebo maso špikujeme.

Ke špikování potřebujete slaninu vcelku (asi 100 g) a nůž s delším úzkým ostřím. Maso otřete vlhkým ubrouskem. Dále postupujte podle našich rad a tipů.

Jak postupujeme při špikování

  • Špikujte maso z hřbetu a stehen.
  • Slaninu na špikování nechte v lednici dobře ztuhnout, aby se s ní lépe pracovalo.
  • Nakrájejte ji na úzké klínky takto: nakrájejte plátky necelý cm silné a pak každý plátek příčně rozdělte na trojúhelníčky střídavě šikmým a rovným řezem.
  • Tip: Jednotlivé klínky můžete ještě obalit v koření, tím se maso lépe ochutí.
  • Do hřbetu stačí vložit po 2 klínkách na každé straně a do každého stehna 2-3 klínky.
  • Špikovacím (úzkým a dlouhým) nožem prořízněte šikmo dolů do masa tunýlek, trošku rozšiřte a do otvoru vtlačte klínek slaniny špičkou vpřed. Větší část slaniny musí zůstat v mase.

Špikovaného králíka pak můžete péct např. na zelenině, na houbách nebo na hořčici. Receptů v našem receptáři najdete dostatek.

Inspirací vám může být videorecept, v kterém vás naučíme, jak králíka prošpikovat a pak chutně upéct. Výrazné ochucení česnekem prý působí proti skleróze.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli