

Králík na divoko se zakysanou smetanou
Suroviny 6 porcí
- 1 domácí králík (1,5-2 kg)
- 2 větvičky rozmarýnu
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček jalovce
- 6 kuliček nového koření
- 1 velký kelímek zakysané smetany
- 200 g Lopenické slaniny
- 2 velké mrkve
- 1 velká petržel
- 2 střední cibule
- 0,5 střední bulvy celeru
- 0,5 litru zeleninového vývaru
- sádlo
- sůl
- pepř
- 2 lžíce plnotučné hořčice
Postup přípravy receptu
Králíka naporcujeme tak, jak nám to vyhovuje.
Čerstvý rozmarýn obereme z větviček a nasekáme na jemno. Kuličky jalovce rozmáčkneme naplocho nožem a lehce nasekáme. Králičí maso prošpikujeme klínky Lopenické slaniny. Prošpikované králičí maso vydatně posolíme, opepříme.
Do tlakového hrnce si dáme rozpustit lžíci sádla a přidáme na hrubé kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, plnotučnou hořčici a opékáme, dokud nám obsah hrnce nezačne zlátnout. Následně přidáme nasekaný rozmarýn a jalovec, bobkový list a nové koření. Necháme provonět a podlijeme vývarem.
Na pánvi si v trošce sádla opečeme ze všech stran porce králíka, aby se nám maso hezky zatáhlo. Takto opečené maso vložíme na orestovanou zeleninu do tlakového hrnce a „tlakujeme“ 30 minut.
Křehounké králičí porce poté velmi opatrně vyjmeme a udržujeme teplé.
Odstraníme bobkové listy a nové koření a teprve poté obsah hrnce rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme zakysanou smetanu a dobře promícháme. Zahušťovat není třeba - provedla to rozmixovaná kořenová zelenina a zakysaná smetana.
Přidáme lžíci másla pro zjemnění a lesk a je hotovo. Dle chuti je možno osolit nebo přisladit. Podáváme s napařeným houskovým knedlíkem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Králík na divoko se zakysanou smetanou
-
Martinaaa:
-
Vynikající a při tom jednoduché a rychlé na přípravu. Ideální kombinace. Dávám 5* a k sobě do oblíbených.
-
Petr Blek:
-
opravdu luxusní jídlo
Včera jsem si to udělal a baštil dva dny s karlovarským knedlíkem.
-
Klobouk dolu !!! Neskutecna mana nebeska!!!
-
Dělám to takto i v troubě, upéci maso se zeleninou a kořením, pak maso a kuličky jalovce, nového koření a bobk. list vyndám a zbytek rozmixuji. Rodina tomu říká "maminky svíčková". Tak nevím, zda se to někoho nedotkne... ale je to ňamka a musím dělat často..
-
Díky za skvělý recept! Fantazie!
-
Parada..takto upraveneho kralika mam moc rada, delava babicka..
-
Dělám skoro stejně, akorát u nás nemají lopenickou slaninu, nedávám rozmarýn, příště ho zkusím, mám ho,v mrazáku mám ještě 4 králíky tak určitě jeden bude.
-
Týjo, taková velmi promakaná lepší svíčková co? Králika mam, tak to snad zkusím. běžně ho dělám na svíci, ale tohle vypadá lépe....
-
-
-
ukládám, příští týden bude králík, co mám v mražáku. Akorát by mě zajímalo- co to máš za plemeno, dvě kila čisté váhy? To už je pěkný macek. Dnes jsem se díval na Kauflandu - králičí zadní stehna - kilo za 119. Už byly v košíku. Pak jsem koukl - země původu Čína, a už byly mimo košík!!!
-
Otíku, dělám to úplně stejně, tak moc dobře vím, jak je to dobré, ale králík je problém sehnat
Dávám ti 5.bod
-
super rcp, pochutnala bych si