Jak sterilizovat sklenice na zavařování? Poradíme, jak je snadno a účinně vyvařovat
Zavařovací sezóna je právě v plném proudu, díky správně provedenému zavaření uchováme cennou zeleninu či ovoce na dlouhé měsíce. Sterilizací odstraníme ze sklenic živé mikroorganismy a díky tomu zavařené potraviny nebudou podléhat zkáze. Poradíme, jak sklenice připravit na zavařování.
Sezóna kompotů, čalamád či marmelád může být při velké úrodě náročná, nicméně při správném postupu poměrně snadno i větší dávky zeleniny či ovoce zpracujeme a uložíme. Při celém procesu je však důležité dodržovat perfektní čistotu sklenic a víček, abychom o zásobu potravin na zimu zbytečně nepřišli.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sterilizovat sklenice
Čisté sklenice i víčka jsou při zavařování zásadní, vyhneme se tak případnému nakažení bakteriemi či plísní.
- Zavařovací sklenice můžeme očistit naprosto jednoduše, jako to dříve dělaly i naše babičky. Sklenice ponoříme do vroucí vody a to tak, aby byly plně ponořené, poté je necháme provařovat asi 10 minut.
- Velmi jednoduché a rychlé je sterilizování sklenic v troubě. Omyté sklenice vyskládáme na plech a při teplotě 100 °C je ohříváme, dokud nebudou suché.
- Dnešní pokročilá doba nám nabízí sterilizaci v myčce na nádobí, ve které je tato činnost prakticky bez práce. Sklenice vložíme dovnitř, prostředky na mytí nádobí vynecháme a proces mytí zapneme na nejvyšší teplotu.
- V případě, že zavařujeme malé množství ovoce či zeleniny, tak právě metoda sterilizace v mikrovlnné troubě některé z nás nejvíce zaujme.
Letní zavařeniny nás pak kdykoli v zimě mohou potěšit svou chutí - aby tomu tak skutečně bylo, musíme dbát na perfektní čistotu všech pomůcek i surovin k zavařování.
Máte ještě další osvědčené tipy a rady? Budeme rádi, když nám je napíšete pod článek do komentáře.
Přejeme, ať se vám zavařování dobře povede.
Komentáře