Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hledáte-li sladkou svačinu, která splní vaše představy o zdravém mlsání, jste tu správně. Banánový chlebík totiž připravíte velmi snadno a pochutná si na něm celá rodina. Zapomeňte na přeslazené pečivo z obchodů.

Když koupíte jen pár banánů, jsou hned pryč. Když koupíte jeden vetší trs, zůstanou v míse na ovoce až do doby, než se stanou nevzhledně hnědými a nikdo je nechce jíst. Znáte to stejně důvěrně jako my? Máme pro vás řešení - banánový chlebík vás zbaví starých banánů, připravíte ho z pár ingrediencí a chutnat bude celé rodině.

Jak připravit banana bread

K přípravě jednoho banánového chlebíku do formy o velikosti zhruba 15x25 cm budete potřebovat cca 450 g přezrálých banánů, 200 g polohrubé mouky, 110 g (přírodního) cukru nebo sladidla (slazení však lze zcela vynechat - přezrálé banány jsou dostatečně sladké samy o sobě), 90 g změklého másla, 2 vejce, 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva, 1 lžičku jedlé sody a špetku soli.

  1. Oloupané přezrálé banány rozmělněte pomocí šťouchadla na brambory, případně rozmixujte ponorným mixérem dohladka (podle vašich preferencí).
  2. Máslo vyšlehejte dohromady s cukrem a vejci, poté přidejte banány.
  3. Nyní si zvlášť připravte sypké ingredience do jedné mísy - polohrubou mouku, cukr, kypřicí prášek, jedlou sodu i sůl. Sypkou směs promíchejte.
  4. Smíchejte směs tekutých a sypkých surovin dohromady a vymíchejte jednolité těsto. To vlijte do vymazané a vysypané formy.
  5. Moučník pečte v předem vyhřáté troubě při 175 °C po dobu 60 minut (záleží na vaší troubě i velikosti zvolené formy).
  6. Hotový chlebík ponechte zhruba 10 minut ve formě, poté ho vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
  7. Servírujte na plátky nakrájený, s čerstvým ovocem a šlehačkou nebo kysankou.

Tip1: Banánový chlebík můžete ozvláštnit přidáním lžičky skořice, ale také rozinkami, nasekanými ořechy, kandovaným ovocem nebo kousky čokolády.

Tip2: Pokud máte přezrálých banánů více, můžete na těsto po nalití do formy položit jeden, podélně rozříznutý. Moučníku dodá na atraktivním vzhledu i sladkosti.

Oslovil vás banánový chlebíček? Pak není nic jednoduššího, než si ho upéct. Díky našemu názornému videonávodu nebudete mít žádný problém s jeho přípravou - i kdybyste byli naprostí začátečníci v kuchyni. Ať se vydaří a přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky