Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jedním z nejjednodušších jídel z cukety jsou placky nebo placičky. V podstatě stačí cuketu nastrouhat, ochutit a už můžete péct. Nějaká pravidla ale dodržet musíte. Například je dobré vědět, čím hmotu ochutit a zahustit.

Chutnější placky jsou z mladých cuket, ačkoliv zrovna na placky můžete s úspěchem využít i cuketu, která přerostla. Stačí ji oloupat, z rozpůlené vydlabat houbovitý vnitřek, nastrouhat, osolit a nechat vypotit. Pak slít vodu.

Jak udělat cuketové placky

Je to jednoduché a velmi variabilní jídlo, které může být pokaždé jiné. Mladou cuketu můžete nastrouhat i se slupkou a nemusíte ji nechávat vypotit.

  • Ochucení záleží na každém kuchaři i na chuti strávníků. Mohou to být bylinky, uzeniny, sýry, česnek, cibule, jiná (nedužnatá) zelenina i houby. 
  • Zahuštění hmoty je nutné, aby se placky nerozpadaly. Zahušťujte nejen moukou nebo strouhankou, výborné jsou ovesné vločky nebo jemně nastrouhaný bramborHustota se řídí tím, zda chcete placky typu palačinek nebo karbanátků. K tomu, aby hmota držela lépe pohromadě, pomohou i vejce nebo bílý jogurt.
  • Péct nebo smažit? Placky se dají samozřejmě smažit na pánvi, a to zvláště tehdy, když je hmota řidší. Placky z husté hmoty je výhodnější narovnat na plech a upéct v troubě, protože takto budete mít všechny hotové najednou. 
  • S čím placky podávat? Kromě pečiva se k plackám hodí bramborová kaše nebo brambory vařené, pečené i smažené. Výborné jsou k nim nejrůznější dresinky, třeba jogurtové. Samozřejmostí by měl být zeleninový salát nebo alespoň nakrájená zelenina.
Začátečníky jistě povzbudí náš videorecept na jednoduché cuketové placičky.

 

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky