Jak se dělá cuketová mouka? Jednoduše a snadno na ni zpracujete přebytky cuket
Jednou z možností, jak zužitkovat přebytek cuket, je výroba cuketové mouky. Její výroba je opravdu snadná, přitom ale použití univerzální. Stručně řečeno, postup výroby cuketové mouky je podobný, jako když vyrábíme houbový prášek na dochucování jídel.
Cuketová mouka je skvělá k zahušťování omáček a polévek. Oceníte ji zejména tehdy, když se vyhýbáte používání obyčejné mouky. K zahuštění jí stačí méně, než jaké množství byste použili pšeničné mouky. Cuketová mouka je jemná, její chuť není nijak výrazná a hodí se i do dětského jídelníčku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat cuketovou mouku
Na mouku využijete mladé i starší cukety, ale použití těch mladých je snazší a vhodnější. Poradíme, jak postupovat.
- Cukety nejprve umyjte a otřete dosucha, zbavte je obou konečků.
- Mladé cukety použijte celé, ale starší, které již mají pevnou slupku a tuhá semínka, musíte oloupat a zbavit vnitřku. U starších cuket zkontrolujte, zda nejsou hořké, takové nejsou vhodné k jídlu. Starší cukety raději využijte k přípravě topinkových směsí, které můžete i zavařit.
- Dále cukety nakrájejte na plátky o tloušťce cca 4–5 mm.
- Plátky rozložte do jedné vrstvy a dobře usušte. Nejsnáze to jde v elektrické sušičce. Podívejte se, jak kvalitní elektrickou sušičku vybrat.
- Tip 1: Během sušení plátky otočce a prohoďte síta sušičky, protože obvykle sušení probíhá v různých patrech odlišně rychle - spodní patra se suší rychleji než horní.
- Cuketa musí být prosušená rovnoměrně. Správně usušená je pevná a šustí, v prstech se dá snadno zlomit a drolit. Nesmí být gumová a vláčná. Nedostatečně usušená cuketa se bude kazit a plesnivět.
- Tip 2: Pokud nemáte elektrickou sušičku, usušte cuketu v elektrické troubě na plechu pokrytém pečicím papírem. Plátky sušte pouze v jedné vrstvě a troubu nechte při sušení pootevřenou.
- Dobře prosušené cuketové plátky rozmixujte v elektrickém přístroji na jemný prášek. Takto jednoduché to je.
Podívejte se na kompletní recept na výrobu cuketové mouky z úvodního videa, Doporučujeme k přečtení i komentáře, které jsou pod receptem. Postup výroby cuketové mouky připomíná výrobu houbového prášku, který se používá jako houbové koření.
Jak skladovat cuketovou mouku
Cuketový prášek zabere jen velmi málo místa, skladujte ho nejlépe ve skleničkách, předem dobře vymytých, vypařených a vysušených, se šroubovacím víčkem. Skleničky uložte do chladu a temna (např. komora, spíže). Cuketová mouka je velmi trvanlivá a při dobrém uskladnění vydrží snadno až do další cuketové sezony.
Využití cuketové mouky
Kromě zahušťování omáček a polévek usušenou a rozmixovanou cuketu využijete i jinými způsoby. Přidávejte ji do těstíček na nejrůznější placičky a do karbanátků. Vhodná je i do slaných palačinek, noků a bramborových placek. Mouku z cuket oceníte nejen při bezlepkovém stravování.
Přebytek cuket spotřebujete i jinými způsoby, mezi nejoblíbenější patří zavařená cuketová směs na topinky, na kterou se hodí i starší cukety. Nadchnout by vás mohly také netradiční matjesy z cukety.
Přejeme, ať se vám cuketová sezona vydaří.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (2)