Janssonovo bramborové pokušení

Bramborová jídla Doba přípravy: 1,5 hod 13 názorů

Bramborová jídla Doba přípravy: 1,5 hod 13 názorů

Suroviny

6 větších brambor upečených nebo uvařených ve slupce, oloupaných a pokrájených na plátky
3 lžíce másla
3 větší cibule pokrájené
konzerva sardelových filetů
1,5 hrnku šlehačky (smetany ke šlehání)
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Osmažíme cibuli na středním ohni na másle do zlatova.

  2. Mělkou zapékací misku vymažeme máslem a vyrovnáme 1/3 pokrájených brambor do rovnoměrné vrstvy, na ně ½ osmažené cibule, polovinu nadrobno posekaných ančoviček, posolíme a opepříme dle chuti, vyrovnáme vrstvu druhé třetiny brambor, zbylou cibuli, druhou polovinu ančoviček, opět osolíme a opepříme a zakončíme vrstvou z poslední třetiny brambor.

  3. Brambory pokropíme olejem z konzervy po sardelkách, položíme několik kousků másla a v troubě vyhřáté na 200°C pečeme 10 minut.

  4. Brambory přelejeme polovinou šlehačky a pečeme dalších 20 minut. Potom snížíme teplotu trouby na 150°C, brambory přelejeme zbytkem šlehačky a pečeme dle potřeby cca 30 minut. Podáváme s běžnými zeleninovými přílohami.

Poznámka od kuchařky

Klasická švédská receptura, sardelí, nebo jak oni říkají "anchovy" používají až o polovinu více...

Komentáře k receptu Janssonovo bramborové pokušení

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Eliza: Moc dík za to foto;-). Nejsem si jistá, jestli ho tady někde uvidím, někdy se člověk moc nesoustředí na všechny takové konzervy a suroviny, které nepoužívá. Možná by se to teda dalo nahradit i očkama a ty znám;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Jana Remkova: Jani, přihodila jsem ti tam fotečku...Jen je ta sklenička trochu zamlžená, jak jsem ji vyndala z ledničky...;-)
    A natvrdlí jsme někdy všichni, někdy se sama divím, jak to se mnou jde z kopce...;-) Tuhle jsme s kolegyní zkoumaly mapu států na území bývalého SSSR, která měla německé popisy a divili jsme se, co že to je to "Bílé Rusko" (Weiss Russia), a že jsme o tom nikdy neslyšely.:-8:-D Nekecám, že trvalo asi deset minut, co jsme už dělaly něco jiného, než nám to docvaklo!! Pro podobně postižené (i když jich asi nebude moc) jen doplním - obyčejné Bělorusko...:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    badak::-D:-D:-D:-D:-D:yes: I to patří k lidské povaze!!:-D

    Odpovědět

  • badak badak(autor receptu)

    Janičko, to bychom mohli být příbuzní, já u sebe pozoruji natvrdlost už dlouho;-)!

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Anna Kocikova: Jsi holt nejlepší;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    badak: díky, někdy jsem docela natvrdlá:-8

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Jana Remkova:Když nevím o co jde,většinou použiji google vyhledavač:-DAnčovička, neboli sardel obecná, je malá sleďovitá ryba. Většinou jsou u nás k dostání naložené v oleji popř. v nějakých specializovaných prodejnách i nasolené. Mezi konzervai s různými olejovkami hledejte je najdete buď jako filety nebo tkzv. sardelová očka (u nás trochu častější podoba). Obě verze se dají použít buď na Vámi zmiňované chuťovky nebo kombinovat např. s těstovnami. Hledejte tedy hlavně mezi olejovkami.http://www.akcniceny.cz/detail/sardelove-filety-v-...

    Odpovědět

  • badak badak(autor receptu)

    Eliz, díky za pěkné foto! Jano Remková - sardele jsou to, co je v tak zvaných "očkách" a prodávají se také jen bez kapar jako rovné sardelové řezy ve stejných oválných krabičkách. Přeji dobrou chuť!

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Eliza: Moc hezký recept, ikdyž vidím, že není od tebe. Nebylo by možné vyfotit tu krabičku sardelí? Vůbec nemám ponětí, jak to vypadá a sardinky tím asi autor nemyslí;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Švédská kuchyně nám konvenuje, díky za recept. Je to moc dobré, na oplátku kromě bodu posílám i obrázky.:-p:yes:

    Odpovědět

  • Danca Danca

  • 1974andrea 1974andrea

    Tak tenhle recept mám stopro někde založený v nějaké knížce nebo časopisu. Bude to dobrota. Taky vyzkouším;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    Moc se mi to líbí, určitě vyzkouším, myslím, že by se tam hodily i kapary, které máme rádi:-p:-):yes:+1

    Odpovědět

Tématické fráze: jansenovo pokušení recept jansonovo pokušení jassonovo pokušení anchovi jansenovo pokušení recept jonsonovo pokušení jansonovo pokušení sardel obecná recepty janssenovo pokušení jonsonovo pokušení jansenovo pokušení jídlo jansenove pokusenie recept janssknovo pokuseni recept osmažené sardelky roštěnná s olejovkou anchovi fillety janssonovo maso johanssonovo pokušení sardelové řezy nahrada jannsonovo pokušení