Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

První podzimní měsíce jsou spojeny s bohatou úrodou cuket. připravujeme je pečené nebo grilované k masu či rybě, mixujeme do polévek nebo přidáváme do sladkých moučníků pro zvláčnění. Lze z nich však udělat i mouku.

Cuketa je báječná zelenina, která má díky své neutrální chuti v kuchyni široké využití. Jedná se o málo kalorickou potravinu, která tělu dodává potřebné minerály a vitamíny. Cuketovou mouku pak ocení lidé trpící celiakií, jelikož je samozřejmě bezlepková.

Jak udělat cuketovou mouku

Na cuketovou mouku se hodí jak menší, tak i lehce větší cukety.

  • Cukety pořádně omyjte od všech nečistot a dobře osušte. Není potřeba je loupat. Odkrojte jim konce a nakrájejte je na kolečka široká zhruba 4 milimetry.
  • Kolečka cuket vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a sušte v pootevřené troubě nastavené na 50–55 °C.
  • Pokud vlastníte sušičku na ovoce, dejte kolečka zeleniny do ní. Doba sušení se bude pohybovat kolem 8 až 10 hodin.
  • Správně usušené plátky cukety jsou křehké a rozpadají se v ruce. Po částech je pak rozmixujte ve stolním mixéru na hladký prášek. 
Cuketovou mouku skladujte v čistých, dobře uzavíratelných sklenicích v suchu a temnu. Použijete ji při zahušťování polévek a omáček, do karbanátků nebo na obalování řízků. Můžete jí ale nahradit i část mouky klasické do těsta na palačinky či noky.

 

Komentáře

Další tipy a triky