Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Drobenka neboli žmolenka je důležitou "třešničkou" na každém koláči. Je nejen ozdobou, ale také dodá koláčům sladkost, máslovou vůni a chuť a v neposlední řadě i lákavé křupnutí, které v kombinaci s vláčným těstem skvěle funguje.

Příprava drobenky může na první pohled možná vypadat jako nepodstatný krok, který bychom rádi ve spěchu vynechali, ale ve skutečnosti tímto "mocným detailem" vykouzlíme z každého koláče velkou pochoutku. Kromě estetické a chuťové funkce pomáhá drobenka zadržovat vlhkost a brání vysychání během pečení, také však zabrání připálení ovoce, které je na povrchu.

Jak udělat drobenku ze tří surovin

Příprava drobenky je neuvěřitelně rychlá a jednoduchá - stačí nám cukr, mouka a tuk. Drobenku však můžeme chuťově vylepšit přidáním ovesných vloček nebo třeba mandlových lupínků. A jak na to?

  1. Na 1 dávku drobenky na koláč potřebujete: 200 g polohrubé mouky, 80 g másla a 80 g krupicového cukru. 
  2. Na pánvi nechte rozehřát máslo
  3. Přisypte cukr a zamíchejte. Poté přidejte i mouku a míchejte, dokud se nezačne hmota drolit do malých drobečků - drobenky. 
  4. Nechte vychladnout a poté drobenku nasypte na oblíbený koláč před pečením

Tip1: Pro lahodnou vůni a chuť vyzkoušejte do drobenky přidat trochu mleté skořice

Tip2Zbytek nespotřebované drobenky můžete nasypat do sáčku, dát do mrazničky a mít tak hotovou žmolenku vždy po ruce. 

Jednoduchou a rychlou drobenku na koláč ze tří surovin si můžete udělat také podle našeho videonávodu, kde názorně uvidíte přípravu krok za krokem. 

Komentáře

Další tipy a triky