Jak udělat drobenku ze tří surovin? Křupavá, rychlá čepička nejen na koláče
Drobenka neboli žmolenka je důležitou "třešničkou" na každém koláči. Je nejen ozdobou, ale také dodá koláčům sladkost, máslovou vůni a chuť a v neposlední řadě i lákavé křupnutí, které v kombinaci s vláčným těstem skvěle funguje.
Příprava drobenky může na první pohled možná vypadat jako nepodstatný krok, který bychom rádi ve spěchu vynechali, ale ve skutečnosti tímto "mocným detailem" vykouzlíme z každého koláče velkou pochoutku. Kromě estetické a chuťové funkce pomáhá drobenka zadržovat vlhkost a brání vysychání během pečení, také však zabrání připálení ovoce, které je na povrchu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat drobenku ze tří surovin
Příprava drobenky je neuvěřitelně rychlá a jednoduchá - stačí nám cukr, mouka a tuk. Drobenku však můžeme chuťově vylepšit přidáním ovesných vloček nebo třeba mandlových lupínků. A jak na to?
- Na 1 dávku drobenky na koláč potřebujete: 200 g polohrubé mouky, 80 g másla a 80 g krupicového cukru.
- Na pánvi nechte rozehřát máslo.
- Přisypte cukr a zamíchejte. Poté přidejte i mouku a míchejte, dokud se nezačne hmota drolit do malých drobečků - drobenky.
- Nechte vychladnout a poté drobenku nasypte na oblíbený koláč před pečením.
Tip1: Pro lahodnou vůni a chuť vyzkoušejte do drobenky přidat trochu mleté skořice.
Tip2: Zbytek nespotřebované drobenky můžete nasypat do sáčku, dát do mrazničky a mít tak hotovou žmolenku vždy po ruce.
Jednoduchou a rychlou drobenku na koláč ze tří surovin si můžete udělat také podle našeho videonávodu, kde názorně uvidíte přípravu krok za krokem.
Komentáře