Křížaly z hrušek jsou chutným a zdravým způsobem konzervace lahodného ovoce
Při větší úrodě ovoce se snažíme uchovat kvalitu co nejdéle různými způsoby konzervace. Nejstarší a stále kvalitní možností je sušení. Trvanlivost správně usušeného a uskladněného ovoce je vysoká.
Při sušení křížal často využíváme zkušeností babiček, které uměly správně zakonzervovat veškeré ovoce nebo zeleninu i bez nejmodernějších technologií. Na křížaly vybíráme nepřezrálé zdravé hrušky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat hruškové křížaly
Křížaly je jednoduché udělat.
- Omyté ovoce rozpůlíme nebo rozčtvrtíme a zbavíme jádřinců.
- Podle potřeby nakrájíme na asi 3–4 mm silné plátky. Proti zhnědnutí je na chvilinku namočíme do vody s citronovou šťávou a necháme okapat.
- Rozložíme na plata pokrytá papírem na pečení nebo plátýnkem.
- Sušit můžeme 4 způsoby obdobně jako jablečné křížaly.
- Správně usušené křížaly se nelámou, ani z nich při ohnutí nevytéká šťáva. Málo usušené plody mají tendenci plesnivět, na to musíme být opatrní. Chráníme je před vlhkostí a světlem.
Jak využít hruškové křížaly
Možností je více:
- Z hruškových křížal je skvělé a zdravé mlsání, dokonce z nich můžeme dětem připravit "bonbóny".
- Také z nich děláme náplň tradičních frgálů-hruščáků.
- Ze sušených hrušek vzniká staročeská posypka s názvem pracharanda.
- Jablečné i hruškové křížaly jsou surovinou pro staročeskou vánoční omáčku "Muzika".
Kromě sušení můžeme hrušky zakonzervovat i vyrobením báječných povidel, která využijeme také jako náplň koláčů. Názorný videorecept poradí, jak na to.
Komentáře