Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Při větší úrodě ovoce se snažíme uchovat kvalitu co nejdéle různými způsoby konzervace. Nejstarší a stále kvalitní možností je sušení. Trvanlivost správně usušeného a uskladněného ovoce je vysoká.

Při sušení křížal často využíváme zkušeností babiček, které uměly správně zakonzervovat veškeré ovoce nebo zeleninu i bez nejmodernějších technologií. Na křížaly vybíráme nepřezrálé zdravé hrušky.

Jak udělat hruškové křížaly

Křížaly je jednoduché udělat. 

  • Omyté ovoce rozpůlíme nebo rozčtvrtíme a zbavíme jádřinců.
  • Podle potřeby nakrájíme na asi 3–4 mm silné plátky. Proti zhnědnutí je na chvilinku namočíme do vody s citronovou šťávou a necháme okapat.
  • Rozložíme na plata pokrytá papírem na pečení nebo plátýnkem
  • Sušit můžeme 4 způsoby obdobně jako jablečné křížaly.
  • Správně usušené křížaly se nelámou, ani z nich při ohnutí nevytéká šťáva. Málo usušené plody mají tendenci plesnivět, na to musíme být opatrní. Chráníme je před vlhkostí a světlem.

Jak využít hruškové křížaly

Možností je více:

Kromě sušení můžeme hrušky zakonzervovat i vyrobením báječných povidel, která využijeme také jako náplň koláčů. Názorný videorecept poradí, jak na to.

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli