Velikonoční dortíková vejce: Jsou tak krásná, že je nebudete chtít jíst
Velikonoční dezerty mohou mít různou podobu, ale tvar vejce patří mezi ty klasické. Pokud jsou zákusky ozdobené potahovkou a velikonočními dekoracemi, mohou být i vítaným dárkem pro koledníky.
Piškotová vajíčka s krémem, potažená marcipánem a bohatě ozdobená - kdo by jim odolal? Jsou krásnou dekorací na velikonočním stole a dárkem nejen pro koledníky, ale i pro rodinu nebo přátele, ke kterým se chystáme na sváteční návštěvu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct dortová vajíčka
Základem je piškotový plát na plech a dobrý máslový krém:
- Upečeme piškot ze 4 celých našlehaných vajec, 4 lžic cukru a 4 lžic polohrubé mouky spolu s 1 práškem do pečiva a 4 lžícemi oleje. Těsto můžeme ochutit strouhanou citrónovou kůrou, bude mít svěží chuť.
- Než se těsto upeče, připravíme si vanilkový máslový nebo pudinkový krém. Uvaříme vanilkový pudink ve 300 ml mléka. Po vychladnutí do něj zašleháme 1 máslo a dvě lžíce moučkového cukru.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vytvarovat dortová vajíčka
Každé vejce musíme ručně upravit, aby mělo hezký tvar:
- Z vychladlého plátu těsta vykrájíme formičkou kousky tvaru vejce a všechny potřeme vanilkovým krémem. Na polovinu piškotových vajíček nastříkáme po obvodu krém ze sáčku s ustřiženou špičkou.
- Do středu krému naneseme lžičkou oranžovou nebo žlutou marmeládu (meruňková, broskvová, dýňová) a přiklopíme druhou polovinou krémem dolů. Horní okraj vajíčka sestříháme nůžkami do oblého tvaru.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak ozdobit dortová vajíčka
Dortíky necháme před potahováním ztuhnout v lednici:
- Přpravíme si kupovaný nebo domácí marcipán či potahovku a malé pístové formičky s jarními dekoracemi. Jedlými potravinářskými barvami budeme jednotlivé kousky barvit do potřebných odstínů.
- Každou polovinu vejce potáhneme vyváleným plátem marcipánu a pěkně uhladíme. Spodní okraj olemujeme tenkým páskem. Vajíčka zdobíme podle fantazie marcipánovými jarními motivy nebo malbou bílkovou polevou.
Domácí marcipán si můžete připravit podle našeho videa sami:
Sladké drobečky
Poloviny vajíček, potažené potahovkou nebo marcipánem, můžeme k sobě slepit krémem a spoj olemovat a začistit jedlým páskem. Vzniknou krásná, 3D vejce, která, vložená do krabičky se zelenou trávou, budou milým dárkem pro malé i velké koledníky.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 8 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 9 hodinami
Banana split
Přidáno před 9 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 22 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 23 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak namíchat různé odstíny jedlých barev? Tři základní barvy na ně bohatě stačí
Jak udělat bílkovou polevu na perníčky? Podle receptu připravíme dva druhy polevy a snadno vykouzlíme nádherně zdobené perníčky
Jak udělat falešný marcipán. Jednoduché postupy a rady na výrobu jedlé modelovací hmoty
Komentáře