Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Co s nadbytkem vařených vajec po Velikonocích? Můžete je naložit jako utopence nebo použít ve studené i teplé kuchyni
Toprecepty.cz

Po Velikonocích v některých rodinách (hlavně na vsích, kde je tradicí obejít celou vesnici s koledou) bývá problém s větším množstvím vykoledovaných vajec.

Pokud nevíte, co s vařenými vejci, poradíme. Stačí zalistovat v naší bohaté databázi a můžete vybírat mezi recepty z teplé i studené kuchyně.

Polévky s vařeným vejcem

Do zeleninových nebo mléčných polévek rozsekáme vejce a prohřejeme. Doplníme čerstvými bylinkami. 

Maso plněné vejcem

Asi všichni známe pštrosí vejce, šťěpánskou pečeni nebo španělské ptáčky. Zde všude také využijeme vařená vejce. Na řezu takové maso vypadá velmi lákavě.

Omáčky s vejci

Vařené vejce vložené do omáčky dodá omáčce barevnost, bílkoviny a v neposlední řadě chuť. Základem bývá často bešamelová nebo smetanová omáčka. Podáváme ji s vařenými bramborami, noky, knedlíkem apod.

Předkrmy a studená kuchyně

Nejrůznější předkrmy z vařených vajec se mohou stát i lehčí večeří s pečivem, stačí je doplnit čerstvou zeleninou.  Z vajec můžeme vyrobit pomazánky i saláty.

Vaječná tlačenka

Vaječná tlačenka je velmi oblíbený pokrm, na který s vtipem spotřebujeme přebytečná vařená vejce. Vyrobíme ji smícháním nakrájených vařených vajec, scezené sterilované zeleniny, nějaké uzeniny, majonézy a želatiny připravené podle návodu na sáčkku. Vše nalijeme do formy vyložené potravinářskou fresh fólií, necháme ztuhnout a pak krájíme na plátky.

Plněná vejce

Uvařená a oloupaná vejce rozkrojíme, vyjmeme žloutky, vyšleháme je s máslem, hořčicí, můžeme přidat bylinky, majonézu, uzeninu apod. Zdobičkou naplníme bílkové důlky. Na míse doplníme zeleninou a podáváme s pečivem.

Vejce mimóza: jeden žloutek před plněním odložíme, naplněná vejce pak "zasněžíme" nastrouhaným žloutkem, jehož drobečky připomenou známou jarní květinu.

 

Naložená vejce

Oloupaná vejce propícháme párátkem a naložíme do kyselého nálevu podobného jako na utopence spolu s cibulí, čerstvou červenou kapií apod. Necháme v chladnu uležet a nasáknout.

Obložená vejce

Rozpůlená vejce na talířku doplníme bramborovým nebo vlašským salátem, uzeninou, nakládanou nebo čerstvou zeleninou a přelijeme majonézou trochu zředěnou lákem z okurek.

Vařená vejce s úspěchem použijete i na retro chlebíčky s vejcem.

Tento tip je užitečný  (4x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Petra Burianová

nově v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům