Co s nadbytkem vařených vajec po Velikonocích? Můžete je naložit jako utopence nebo použít ve studené i teplé kuchyni
Po Velikonocích v některých rodinách (hlavně na vsích, kde je tradicí obejít celou vesnici s koledou) bývá problém s větším množstvím vykoledovaných vajec.
Pokud nevíte, co s vařenými vejci, poradíme. Stačí zalistovat v naší bohaté databázi a můžete vybírat mezi recepty z teplé i studené kuchyně.
Polévky s vařeným vejcem
Do zeleninových nebo mléčných polévek rozsekáme vejce a prohřejeme. Doplníme čerstvými bylinkami.
Maso plněné vejcem
Asi všichni známe pštrosí vejce, šťěpánskou pečeni nebo španělské ptáčky. Zde všude také využijeme vařená vejce. Na řezu takové maso vypadá velmi lákavě.
Omáčky s vejci
Vařené vejce vložené do omáčky dodá omáčce barevnost, bílkoviny a v neposlední řadě chuť. Základem bývá často bešamelová nebo smetanová omáčka. Podáváme ji s vařenými bramborami, noky, knedlíkem apod.
Předkrmy a studená kuchyně
Nejrůznější předkrmy z vařených vajec se mohou stát i lehčí večeří s pečivem, stačí je doplnit čerstvou zeleninou. Z vajec můžeme vyrobit pomazánky i saláty.
Vaječná tlačenka
Vaječná tlačenka je velmi oblíbený pokrm, na který s vtipem spotřebujeme přebytečná vařená vejce. Vyrobíme ji smícháním nakrájených vařených vajec, scezené sterilované zeleniny, nějaké uzeniny, majonézy a želatiny připravené podle návodu na sáčkku. Vše nalijeme do formy vyložené potravinářskou fresh fólií, necháme ztuhnout a pak krájíme na plátky.
Plněná vejce
Uvařená a oloupaná vejce rozkrojíme, vyjmeme žloutky, vyšleháme je s máslem, hořčicí, můžeme přidat bylinky, majonézu, uzeninu apod. Zdobičkou naplníme bílkové důlky. Na míse doplníme zeleninou a podáváme s pečivem.
Vejce mimóza: jeden žloutek před plněním odložíme, naplněná vejce pak "zasněžíme" nastrouhaným žloutkem, jehož drobečky připomenou známou jarní květinu.
Naložená vejce
Oloupaná vejce propícháme párátkem a naložíme do kyselého nálevu podobného jako na utopence spolu s cibulí, čerstvou červenou kapií apod. Necháme v chladnu uležet a nasáknout.
Obložená vejce
Rozpůlená vejce na talířku doplníme bramborovým nebo vlašským salátem, uzeninou, nakládanou nebo čerstvou zeleninou a přelijeme majonézou trochu zředěnou lákem z okurek.
Vařená vejce s úspěchem použijete i na retro chlebíčky s vejcem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Novoluní ve Štíru: Býkovi dodají energii buchty s mákem, Střelec potřebuje exotickou polévku a Beran kuře
7 nejoblíbenějších vajíčkových pomazánek. Osvědčená klasika i moderní odlehčená verze
Jak na bešamel? Poradíme, jak zvládnout tuto základní omáčku do zapékaných pokrmů jako profíci
Komentáře