Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hadrová polévka se podávala v minulosti tradičně před hlavním jídlem, kterým bylo mladé maso, jehněčí nebo kůzlečí. Její příprava byla rychlá a jednoduchá a zužitkovalo se do ní vše, od vajec po zelené bylinky.

Jarní hadrová polévka byla po zimě hotový balzám pro žaludek. Podávala se tradičně na Velikonoce, protože její hlavní součástí byla vejce, která k jarním svátkům patří. Do polévky se přidávaly ingredience, kterých byl na jaře dostatek. 

Jak se připravuje hadrová polévka

Základem je krupice a vejce, pak můžeme improvizovat:

  • Na másle osmahneme krupici a když začne slabě růžovět, zalijeme ji rozšlehanými osolenými vejci. Směs pilně mícháme, dokud se nesrazí. Pak ji dvěma lžícemi roztrháme na menší kusy, které vypadají jako kousky žlutých hadrů.
  • Trhance zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou, kterou osolíme, přidáme pepř, kmín a celé koření. Polévku přivedeme k varu. Vložíme do ní na kostičky pokrájenou zeleninu.
  • Do polévky nasypeme pokrájené lístky mladých kopřiv a medvědího česneku. Použijeme také mražené zásoby zelených bylinek - petrželky, libečku a kopru. Polévku necháme provařit.
  • Po odstavení můžeme do polévky zašlehat vejce nebo ji podávat s různými variantami svítků a nasekanou pažitkou.

Najemno nasekané bylinky lze zašlehat přímo do vajíček, která nalijeme na krupici. Kdo má rád hustou polévku, ve které stojí lžíce, může přidat vařené krupky, pohanku nebo červenou čočku

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více