Jak udělat klobásu v troubě? Poradíme, jak zajistit její šťavnatost i křupavost
Klobásy připravené v troubě představují rychlou a chutnou variantu, jak si dopřát oblíbené občerstvení známé z trhů i jiných venkovních akcí. I doma lze připravit voňavou klobásu s minimem námahy. Stačí znát správnou teplotu a délku pečení.
Pečení klobás v troubě je jednodušší než jejich smažení na pánvi, kde je třeba uzeninu neustále hlídat. Díky pomalejšímu pečení v troubě se tuk krásně vypeče a maso si přitom zachová jemnost i výraznou chuť koření. Záleží na způsobu přípravy, na teplotě i na malých tricích, které dokážou ovlivnit konečný výsledek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit klobásy v troubě
Zvolíte-li kvalitní klobásu, odměnou vám bude pokrm skvěle se hodící k čerstvému chlebu s hořčicí i jako součást vydatného oběda, který nejlépe chutná s brambory.
- Kvalita klobásy určuje konečný výsledek. Nejlepší je klobása s vyšším podílem masa. Příliš tučné výrobky mohou být těžké a mastné, proto je lepší zvolit klobásu s vyváženým poměrem libového a tučného masa.
- Než klobásy vložíte do trouby, můžete je na několika místech propíchnout vidličkou, aby při pečení nepraskly a tuk z nich mohl volně vytékat.
- Klobásy položte na mřížku nad plech nebo zapékací mísu, aby přebytečný tuk mohl odtékat. Pečte při teplotě 180–200 °C asi 25 až 35 minut, podle velikosti a typu klobásy. Během pečení je jednou otočte, aby získaly zlatavou barvu ze všech stran. Klobásu ale také můžete zapéct jako součást finálního pokrmu.
- Správně upečená klobása má křupavou, mírně zlatou kůrku a uvnitř zůstává šťavnatá. Pokud si nejste jistí, můžete jednu klobásu rozkrojit – maso musí být důkladně propečené a šťáva čirá.
Klobása upečená v troubě patří k pokrmům, které zvládne připravit každý. Stačí zvolit kvalitní uzeninu, dopřát jí správnou teplotu a hlídat délku pečení. Klobásu můžete podávat jako hlavní chod, rychlou večeři i součást pohoštění. Její vůně a chuť spolehlivě nalákají ke stolu celou rodinu. A pokud nějaké klobáska zbyde, můžete ji přidat třeba do fazolové pánve.
Komentáře