Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žába v díře aneb Klobása zapečená v „pudinku“. Starý recept britské kuchyně chutná navzdory názvu překvapivě skvěle
Zdroj: Wikimedia Commons, By Robert Gibert - Photograph taken by Robert Gibert using Canon EOS 300D camera., Public Domain

Podzim si žádá vydatné pokrmy, které nás zahřejí na těle i na duši. A když jsou navíc rychle hotové, je to jen bonus navíc. A přesně taková je žába v díře. Vzhledem k tomu, že jde o pokrm založený na klobáskách, potěší hlavně pány. Když ale místo nich použijete párečky, zavděčíte se i dětem. 

Tradiční britská specialita

Žába v díře je jednou z tradičních specialit britské kuchyně, jejíž historie sahá až do 18. století. Původní anglický název jídla zní toad in the hole. Ve skutečnosti jde tedy o ropuchu v díře, u nás se ale překládá jako žába. Ropucha by už zřejmě každého odradila nadobro. Ostatně i ve starých anglických kuchařkách byl pokrm nazýván všelijak. Narazit byste tak mohli na holuba v díře, ropucha se ale nakonec ujala nejvíc.

Proč žába nebo ropucha v díře?

Původně šlo o jídlo chudých, kteří si nemohli dovolit maso a klobása je nahrazovala. Místo klobásy se ale ve starých receptech objevovala i již zmiňovaná holoubata, případně i rumpsteak či jehněčí ledvinky

Pokud by vás zajímalo, proč má specialita tak zvláštní název, není to úplně jasné. Usuzuje se však, že zřejmě odkazuje na způsob, jakým ropuchy čekají na svou kořist ve svých norách. Z nich jim totiž vykukuje jen hlava, podobně jako vykukují z těsta klobásy

Jídlo z jednoho pekáčku

Toad in the hole je klasické jídlo z jednoho pekáčku, což už samo o sobě je sázka na jistotu. Je to přesně to jídlo, jehož příprava vám nezabere moc času, stojí pár korun, využijete do něj zbytky a ještě jím nasytíte celou rodinu. Ačkoli britská kuchyně nemá úplně nejlepší pověst, což by ostatně potvrzoval i název pokrmu a vlastně trochu i jeho složení, není důvod se jej obávat. Bez obav se do něj pusťte, jeho chuť je vynikající. 

Klobásy v yorkshirském pudinku

Žába v díře jsou ve skutečnosti klobásky nebo párečky zapečené v yorkshirském pudinku. Neděste se, vyhlášená britská specialita není pudinkem v pravém slova smyslu. Jde spíš o nadýchané suflé, které má tvar malých báboviček.

Ty jsou pak ve Velké Británii jednou z nejoblíbenějších příloh, neoddělitelně patří hlavně k masové pečínce zvané Sunday roast. Pokud do těstíčka na yorkshirský pudink zapečete klobásy, stává se plnohodnotným hlavním chodem, který se navíc ještě podává s cibulovou omáčkou a zeleninou

Originální britský recept na žábu v díře

Pokud máte podobné zapečené rychlovky v oblibě, určitě žábu v díře vyzkoušejte a třeba rovnou tradičně podávanou i s cibulovou omáčkou. Jak na to?

Budete potřebovat: 140 g hladké mouky, 4 vejce, 200 ml plnotučného mléka, 8 kvalitních vepřových klobásek, 2 lžíce rostlinného oleje, ¼ lžičky soli, ¼ lžičky černého pepře. Na omáčku z červené cibule si připravte: 1 lžíci rostlinného oleje, 1 lžíce másla, 2 červené cibule, 2 lžíce světle hnědého cukru, 2 lžíce hladké mouky, 480 ml horkého hovězího vývaru, 1 lžičku worcesterské omáčky, ¼ lžičky soli, ¼ lžičky černého pepře a 10 snítek čerstvého tymiánu na ozdobu. 

  1. Nejprve připravte těsto na yorkshirský pudink. Do mísy nasypejte mouku a uprostřed udělejte důlek. Přidejte vejce a promíchejte je metlou, přičemž mouku po částech vmíchejte do středu. Přidejte mléko a míchejte metličkou, dokud se vše nespojí. Hrudky ve směsi nevadí. Těstíčko pak nehte aspoň na hodinu (lépe však přes noc) do lednice vychladit. 
  2. Troubu předehřejte na 220 °C. Klobásy vložte do velké zapékací mísy a pokapejte je olejem. Můžete se je pokusit i postavit, aby pak opravdu z těsta vykukovaly jako ropuchy. Vložte je do trouby a za občasného otáčení pečte 15-20 minut, dokud nebudou po celém povrchu hnědé.
  3. Vyjměte těsto na yorkshirský pudink z lednice. Přidejte sůl a pepř a ještě jednou promíchejte metličkou.
  4. Těsto pak nalijte do zapékací misky kolem párků. Okamžitě zavřete dvířka a pečte 25-35 minut, dokud není těsto pěkně zlatavé. Mezitím připravte omáčku.
  5. Na pánev dejte olej a máslo a zahřívejte je na středním plameni, dokud se máslo nerozpustí.
  6. Přidejte cibuli a cukr a snižte teplotu na středně nízkou. Cibuli za občasného míchání vařte asi 15-20 minut, dokud nezačne karamelizovat. Přisypejte mouku a promíchejte, aby se v ní cibule obalila. Vařte 2 minuty.
  7. Za stálého míchání metličkou pomalu přilévejte horký hovězí vývar a vařte, dokud omáčka nezhoustne. Přidejte kapku worcestrové omáčky a dochuťte solí a pepřem.
  8. Žábu v díře podávejte s omáčkou z červené cibule a posypanou snítkami čerstvého tymiánu. Jako zeleninová příloha se hodí hrášek a zelí.

Zdroje infromací: 
Wikipedia.org: Toad in the hole
Kitchensanctuary.com: Toad in the Hole with Red Onion Gravy

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více