Jak udělat křupavé brambory v troubě? Jednoduchý trik pro skvělou přílohu
Pečené brambory jsou oblíbenou přílohou, která promění obyčejné brambory v delikátní dobrotu. Možná už jste vyzkoušeli různé postupy a výsledek nebyl podle vašich představ - nemějte obavy, je to snadné a už nebudete chtít jiné.
Brambory pečené v troubě jsou vynikající přílohou k masu, zelenině, sýrům i rybám. S domácím dipem jsou samostatným chodem, na kterém si zaručeně pochutnáte. A co víc? Není potřeba brambory ani loupat, což šetří čas. Stačí dodržet několik rad, díky kterým budou uvnitř měkké a na povrchu křupavé.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat křupavé brambory v troubě
Na křupavé brambory z trouby jsou nejlepší pevnější salátové brambory, ale výborné jsou i nové brambory nebo univerzální varný typ B. Pak už je stačí jen omýt, nakrájet a s několika triky dovést k dokonalosti. A jak na to?
- Brambory omyjte ve studené vodě a nakrájejte je na podobně velké měsíčky neboli čtvrtky.
- Vložte je do větší mísy, zalijte studenou vodou a nechte máčet alespoň 15–30 minut, aby pustily škrob.
- Poté brambory sceďte a důkladně osušte papírovými kuchyňskými utěrkami.
- Osušené měsíčky pokapejte olejem nebo přepuštěným máslem, případně kombinací oleje a sádla.
- Podle chuti promíchejte brambory s kořením podle vlastní chuti, jako je sůl, mletý kmín, pepř, uzená paprika nebo sušený česnek.
- Ochucené brambory rozprostřete v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem.
- Vložte je do rozpálené trouby na 200 °C a pečte přibližně 30 minut dozlatova (podle velikosti kousků brambor).
- Po upečení nechte brambory chvíli odpočívat na plechu a poté servírujte.
Tip: Brambory můžete ochutit nasekanými čerstvými bylinkami, jako je rozmarýn, tymián, libeček či oregano. Bylinky přidejte až ke konci pečení, jinak by se spálily.
Křupavé brambory pečené v troubě si můžete upéct také podle našeho videoreceptu, který vás přípravou provede krok za krokem. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře