Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené brambory jsou oblíbenou přílohou, která promění obyčejné brambory v delikátní dobrotu. Možná už jste vyzkoušeli různé postupy a výsledek nebyl podle vašich představ - nemějte obavy, je to snadné a už nebudete chtít jiné.

Brambory pečené v troubě jsou vynikající přílohou k masu, zelenině, sýrům i rybám. S domácím dipem jsou samostatným chodem, na kterém si zaručeně pochutnáte. A co víc? Není potřeba brambory ani loupat, což šetří čas. Stačí dodržet několik rad, díky kterým budou uvnitř měkké a na povrchu křupavé

Jak udělat křupavé brambory v troubě

Na křupavé brambory z trouby jsou nejlepší pevnější salátové brambory, ale výborné jsou i nové brambory nebo univerzální varný typ B. Pak už je stačí jen omýt, nakrájet a s několika triky dovést k dokonalosti. A jak na to?

  1. Brambory omyjte ve studené vodě a nakrájejte je na podobně velké měsíčky neboli čtvrtky. 
  2. Vložte je do větší mísy, zalijte studenou vodou a nechte máčet alespoň 15–30 minut, aby pustily škrob. 
  3. Poté brambory sceďte a důkladně osušte papírovými kuchyňskými utěrkami. 
  4. Osušené měsíčky pokapejte olejem nebo přepuštěným máslem, případně kombinací oleje a sádla. 
  5. Podle chuti promíchejte brambory s kořením podle vlastní chuti, jako je sůl, mletý kmín, pepř, uzená paprika nebo sušený česnek. 
  6. Ochucené brambory rozprostřete v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem
  7. Vložte je do rozpálené trouby na 200 °C a pečte přibližně 30 minut dozlatova (podle velikosti kousků brambor). 
  8. Po upečení nechte brambory chvíli odpočívat na plechu a poté servírujte. 

Tip: Brambory můžete ochutit nasekanými čerstvými bylinkami, jako je rozmarýn, tymián, libeček či oregano. Bylinky přidejte až ke konci pečení, jinak by se spálily. 

Křupavé brambory pečené v troubě si můžete upéct také podle našeho videoreceptu, který vás přípravou provede krok za krokem. Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky