Hříbky na zimu

hosta Kuchařka: hosta

Houby 18 názorů

Suroviny

libovolné množství tvrdých hub (hřibů, podhříbků, křemenáčů..)
sůl
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Houby očistíme, pokrájíme na větší kusy (tak 3x3 cm) a povaříme cca 5 minut ve slané vodě.

  2. Pak několikrát propereme ve studené vodě, abychom je zbavili šlemu a necháme okapat na sítu.

  3. Naplníme sklenice po okraj, zavíčkujeme a sterilujeme ve vodní lázní - varem dvě hodiny nebo hodinu a druhý den znovu hodinu. Takto konzervované houby vydrží velmi dlouho, použít se dají kdekoliv tak jako čerstvé.

Poznámka

Jsou tu asi dva recepty pro konzervaci hub ve slaném nálevu, toto je trochu jiné, jsou pouze ve vlastní šťávě. Proto jsem si dovolila přidat, abyste v současné sezoně měli další možnost uchování na zimu. Jsou jednoznačně lepší, než mražené

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 48 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hříbky na zimu

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Jana Remkova: jo, je v podobných, ale ty je neblanšíruješ a dáváš sůl, tyhle jsou předem trochu povařené a propláchnuté a bez soli:-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Tak to je přesně to, co dělám já :-) a mám dojem, že to tady někde bude, ten můj recept :-)

    Odpovědět

  • medmic medmic

    Zmražené v ledovači to bude jako houbové bujóny, taky hodně slané :) A jinak po varu bych se nějakých bacilů nebál, trocha jehličí je prý zdravá ;-) Jinak nechal jsem si ho, protože jsem kompletně zpracoval vše a nezbylo mi nic na nějakou omáčku s houbovou vůní a k tomu by se to mělo hodit. A do víkendu s vařením nechci čekat... :-)

    Odpovědět

  • casino casino

    No, třeba se medmic: inspiroval odvarem ze sušených hub... Ale to už je úúúplně jiná pohádka:-))

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    medmic: tak to bych asi nedoporučovala, jde opravdu jen o hodně slanou a trochu i špinavou vodu ze sice očištěných, ale nepraných hub - možná ze mne mluví to, že s houbami šetřit nemusím, ale to asi letos nikdo:-))

    Odpovědět

  • medmic medmic

    Tak, jedna důležitá připomínka :) Teda spíš nápad. Tu slanou vodu nevylévat, je to supersilný houbový koncentrát, co lze přelít do lahvičky a používat jako koření při vaření

    Odpovědět

  • syza syza(neregistrovaná)

    Angel 666: Prosím tě kde rostou, u nás nic není a také jsem ze stč.......... Potřebova bych také nějaké zavařit a nasušit na zimu

    Odpovědět

  • medmic medmic

    zatím jsem kvasil (celkem podobná metoda), ale tohle určitě taky zkusím

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Jitko, super příprava na zimu:-D:-p+:yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Až se zima zeptá, tak zde je odpověď ;-):-p +8 :yes::-K

    Odpovědět

  • Chuchu Chuchu(neregistrovaný)

    Angel 666: Brečím když slyším, že máš tolik hooubiček. Nechceš mi pár košíků poslat? Já už si je nenasbírám, nohy mi neslouží a do lesa už nemůžu, je to pro mě trest!!! Jsem hrozná, co? Kdyby to tak šlo poslat je přes e-mail. Tak se tuž a zavařuj, a já budu tiše závidět.:yes:

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    hosta: jasně,každý má (naštěstí) jiné chutě;-) jinak by byly všechny recepty na jedno kopyto:-))

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    jarda Kadic: já zjistila, že jakýkoliv tuk v houbách mi po nějaké době při otevření "nelibě" páchne, proto dělám úplně čisté a tuk při vaření čerstvý. :-)

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Tak takhle už je dělám léta, někdy ,než skleničku zavřu, přidám kousek sádla, ono se při rexovani roztavi:yes:

    Odpovědět

  • Angel 666 Angel 666

    Tak to mně se to taky hodí, už nevím, co s houbami, máme zavařeno nakyselo, nasušeno, zamraženo a zase mám dva koše hub před sebou :-) a nikdo ze známých už je nechce :-S.
    Tyhle Tvoje houby vypadají, že budou v zimě použitelné na dost receptů, nezbývá mi, než recept zkusit ;-). Díky za nový nápad :-K.

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: tncz nova kde rostou houby jak zavarit hribky jak zavařit hřiby uchování hub na zimu houby na kyselo zavařit sterilované hříbky zamrazení hřibů hříbky ve slaném nálevu jak zavařit houby v sadle jak zavařit houby na kyselo jak zavařit houby bez šlemu uchovani hribku rexovani hub houby ve slaném nálevu sterilované houby ve vlastní štávě hřiby ve vlastní šťávě jak uchovat hribky uchování hříbu hříbky ve vlastní šťávě jak zavařit křemenače

Zapomněl/a jsem heslo