Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Způsob krájení ovoce a zeleniny se liší podle toho, na co je zrovna chceme použít. Pokud potřebujeme větší kusy, je krájení na měsíčky ideální volbou. Takto nakrájené potraviny lze využít jak do různých jídel, tak i jen tak, protože krásně padnou do ruky.

Zeleninu i ovoce můžeme krájet na různé způsoby podle toho, na co ji zrovna potřebujeme. Do vaření a pečení ji většinou krájíme na kousky, ale pokud ji chceme jíst jen tak, nebo jednoduše chceme, aby její chuť více vynikla, můžeme ji nakrájet na měsíčky. Jak to jednoduše udělat? Vezmeme si například citron, jablko a cibuli, které se tímto způsobem krájí nejčastěji. 

Jak krájet potraviny na měsíčky

Máme pro vás jednoduchý návod:

  • Citron rozkrojíme napůl od stopky a podle potřeby odkrajujeme měsíčky různé šířky. Měsíčky se dají využít především do nápojů, nebo k pokapání opečené ryby či smaženého řízku. 
  • Na jablko je nejjednodušší použít speciální kráječ, který pouze umístíme na jablko a zatlačíme. Pokud chceme měsíčky tenčí, rozkrojíme je ještě napůl. Poté už jen malým nožíkem vyloupneme jádřince
  • Cibuli rozkrojíme napůl a krájíme podél proužků, díky čemuž vniknou tenké měsíčky. Takto nakrájená cibule se dá použít jako základ do různých jídel, nebo třeba k posypání na guláš. 

Pokud se chcete vytáhnout a nachystat krásný talíř, zkuste nakrájet zeleninu či ovoce ozdobně. Můžete vytvářet květiny, košíčky, zvířátka i postavičky. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky