Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat maggi z libečku? Do polévkového ochucovadla využijete i další natě
Zdroj: Freepik

Libeček se řadí mezi nejpoužívanější bylinky v české kuchyni. Skvěle ochutí omáčky, ale především polévky. Není však výjimkou použít libeček do různých kořenicích směsí. Připravte si s námi skvělé libečkové maggi.

Kdo by odolal dokřupava usmaženému řízku a pořádně máslem omaštěným bramborám posypaným čerstvě nasekaným libečkem? Asi jen málokdo. Libeček dodává chuť masu, ale i přílohám. Libečkové maggi je skvělým dochucovadlem bez přidaných umělých šmakulád - a právě proto si získalo své místo v našich kuchyních.

Jak udělat domácí libečkové maggi

Potřebovat budete 1 litr libečku (co nejvíce listů a zároveň co nejméně stonků), 1 hrst kopřiv, 1 hrst celerových listů, 2 lžíce soli a trochu slunečnicového oleje.

  1. Všechny zelené natě pečlivě omyjte a lehce osušte. Poté je nasekejte pomocí nože najemno. Použít můžete i mixér, ovšem neměla by vzniknout zcela hladká konzistence - nechte přiznané kousky natí.
  2. Vzniklou směs posypte solí a promačkejte čistou vařečkou, případně paličkou z hmoždíře, aby sůl rovnoměrně prostoupila celým obsahem nasekaných listů.
  3. Nyní směs napěchujte do čistých, vyvařených sklenic - čím více budete pěchovat, tím více vznikne žádoucí šťávy. Obsah sklenic zalijte trochou oleje, tím mu prodloužíte trvanlivost (olej zabrání přístupu vzduchu k maggi).
  4. Libečkové maggi uchovávejte v lednici, ve které vydrží mnoho týdnů, a využívejte ho k dochucení pokrmů tak, jak používáte i klasické kupované maggi.

Tip: Ochucovadlo z libečku používejte opatrně, je opravdu velmi koncentrované a výrazně slané.

Jaké je vaše nejoblíbenější využití libečku? Tuto všestrannou bylinku můžete bez obav zamrazit, ale také z něj připravit libečkovou sůl. Ať už se rozhodnete pro jakékoliv využití, určitě nesáhnete vedle. Dochutit několika kapkami maggi můžete i lahodný kuřecí vývar, jehož přípravou vás s lehkostí provede názorný videorecept:

Komentáře

Další tipy a triky