Jak udělat nevařenou marmeládu z černého rybízu? Stačí jen 2 suroviny a chuť je skvělá
Také přemýšlíte, jak uchovat cenné vitamíny z černého rybízu co nejdéle? Mohla by vás nadchnout jednoduchá marmeláda, kterou nemusíte vařit a báječně si na ní pochutnáte. Budete potřebovat pouze rybíz a cukr.
Nevařená marmeláda (rosol) je letním hitem a báječnou lahůdkou. Snadným způsobem si můžete uchovat výraznou a intenzivní chuť černého rybízu bez zbytečných ztrát způsobených tepelnou úpravou. Pokud máte dozrávající černý rybíz, tak neváhejte a tuto specialitu vyzkoušejte.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nevařená rybízová marmeláda
Na marmeládu budete potřebovat kvalitní černý rybíz, zpracujte ho co nejdříve po sklizni.
- Rybíz dobře umyjte, nechte okapat a zbavte stopek i listů.
- Poté rybíz buď dobře rozmixujte nebo z něj vylisováním získejte šťávu. Záleží na vás, které variantě dáte přednost. Pokud vám droboučké slupky nevadí, můžete je ponechat.
- Dále přidejte cukr a směs dobře promíchejte. V případě, že použijete vylisovanou šťávu, přidejte na 1 kg šťávy 1 kg cukru krystal.
- Cukr se rozpouští jen pozvolna, proto směs nechte 24 hodin stát v chladu a občas ji opakovaně zamíchejte. Marmeláda postupně zhoustne.
- Poté marmeládu dejte do malých skleniček, které předem dobře vymyjete a vypaříte. Víčka můžete před uzavřením vytřít trochou alkoholu.
- Marmeládu (rosol) skladujte v chladnu, nejlépe v ledničce.
Vyberte si některý z následujících osvědčených receptů, doporučujeme si přečíst i komentáře pod recepty.
Využití marmelády z černého rybízu je různorodé. Můžete ji přidávat do jogurtu, tvarohu nebo zakysané smetany, používat na zdobení a dochucování pohárů, skvělou chuť a barvu dá i koktejlům
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře