Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Také přemýšlíte, jak uchovat cenné vitamíny z černého rybízu co nejdéle? Mohla by vás nadchnout jednoduchá marmeláda, kterou nemusíte vařit a báječně si na ní pochutnáte. Budete potřebovat pouze rybíz a cukr.

Nevařená marmeláda (rosol) je letním hitem a báječnou lahůdkou. Snadným způsobem si můžete uchovat výraznou a intenzivní chuť černého rybízu bez zbytečných ztrát způsobených tepelnou úpravou. Pokud máte dozrávající černý rybíz, tak neváhejte a tuto specialitu vyzkoušejte.

Na marmeládu budete potřebovat kvalitní černý rybíz, zpracujte ho co nejdříve po sklizni.

  1. Rybíz dobře umyjte, nechte okapat a zbavte stopek i listů.
  2. Poté rybíz buď dobře rozmixujte nebo z něj vylisováním získejte šťávu. Záleží na vás, které variantě dáte přednost. Pokud vám droboučké slupky nevadí, můžete je ponechat.
  3. Dále přidejte cukr a směs dobře promíchejte. V případě, že použijete vylisovanou šťávu, přidejte na 1 kg šťávy 1 kg cukru krystal.
  4. Cukr se rozpouští jen pozvolna, proto směs nechte 24 hodin stát v chladu a občas ji opakovaně zamíchejte. Marmeláda postupně zhoustne.
  5. Poté marmeládu dejte do malých skleniček, které předem dobře vymyjete a vypaříte. Víčka můžete před uzavřením vytřít trochou alkoholu.
  6. Marmeládu (rosol) skladujte v chladnu, nejlépe v ledničce. 

Vyberte si některý z následujících osvědčených receptů, doporučujeme si přečíst i komentáře pod recepty.

Využití marmelády z černého rybízu je různorodé. Můžete ji přidávat do jogurtu, tvarohu nebo zakysané smetany, používat na zdobení a dochucování pohárů, skvělou chuť a barvu dá i koktejlům

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli