Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plody aronie tmavnou a dozrávají již v druhé polovině léta, přitom získávají výbornou chuť a šťavnatost. Můžeme je zmrazit a přidávat do koktejlů nebo používat na posypání kynutých i jiných buchet na plechu. Výborný je také sirup, naučíme vás jednoduchý postup.

Dobře vyzrálé plody aronie jsou ideální surovinou na výrobu sirupu. Dají mu chuť, vůni, výraznou barvu, navíc mu předají své léčivé vlastnosti. Skvělé je, že zasyrova připravený sirup z aronie se nekazí a je velmi trvanlivý - pokud ho dříve nespotřebujete, vydrží déle než rok.

Jak sklízet aronii

Plody sklízejte po kranečkách do košíku. Poté je buď hned zpracujte nebo rozložte na bedničky a dejte do chladna. Při delším skladování plody sice vydrží, ale začnou sesychat a ztrácet šťavnatost, proto je brzké zpracování vhodnější. Plody můžete zavařovat na způsob brusinek, používat na výrobu chuťově výrazné marmelády nebo také krásně tmavě zbarveného likéru

Jak udělat sirup z aronie

Jednoduchý postup zvládnou i nezkušení, důležité je především dbát na perfektní čistotu všech pomůcek.

  1. Na základní dávku budete potřebovat 2 litry bobulí (množství si upravíme podle svých možností), 2–3 litry převařené chladné vody a 80 g kyseliny citronové. Dále si připravte krystalový cukr.
  2. Bobule oberte z kranečků, 2 litry bobulí dejte do velkého hrnce a zalijte převařenou vychladlou vodou (2–3 litry), přidejte ještě 80 g kyseliny citronové.
  3. Na hrnec dejte pokličku a postavte ho na dva dny (48 hodin) do chladna. Během té doby obsah hrnce občas zamíchejte.
  4. Potom šťávu přeceďte a dobře vymačkejte.
  5. Na každý litr tekutiny přidejte 1 kg krystalového cukru. Míchejte až do úplného rozpuštění, nejlépe po chvilkách.
  6. Poté sirup nalijte přes trychtýř do zchladlých lahví, které jste předem dobře vymyli a vypařili v troubě
  7. Na vrch každé lahve dejte lžičku alkoholu (např. vodky) - pro jistotu, aby se sirup nezačal kazit.
  8. Alkoholem otřete i hrdla lahví a vypláchněte šroubovací víčka. Poté lahve dobře uzavřete. 
  9. Sirup uložte do chladné místnosti (např. do spíže nebo komory), při přenášení láhve nenaklánějte
  10. Sirup před konzumací řeďte vodou podle chuti.    

Lahodný sirup z aronie pro jeho chuť a výraznou barvu můžete používat i ke zdobení a ochucování kaší, pohárů nebo některých dezertů.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli