Uhlířina po našem

Suroviny 4 porce

600 g oloupaných brambor
100 g uzeného špeku
200 g cibule
2 -3 stroužky česneku
půl lžičky drceného kmínu
sůl
pepř mletý
100 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
2 vejce
4 studené lžíce vody
olej na prkénko
cca 180 g škvarků
200 g anglické slaniny, pokud nechceme škvarky
Na salát:
500 g okapaného kysaného zelí
1 cibule
1 lžíce oleje

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané brambory pokrájíme na malé kostky a dáme uvařit v osolené vodě do měkka. Poté scedíme. Použít můžeme klidně i zbylé brambory od oběda či večeře.

  2. Zelný salát: zhruba 500 gramů zelí překrájíme na kratší kousky a dáme do mísy. K zelí přidáme jednu jemně pokrájenou cibuli, zakapeme troškou oleje, promícháme a dáme vychladit.

  3. V pánvi na jemně pokrájeném uzeném špeku (slanině) necháme dozlatova osmažit drobně pokrájenou cibuli. K té přidáme ke konci smažení rozvonět drcený kmín a česnek.

  4. Noky: mouky smícháme v míse se lžičkou soli. Přidáme vejce s vodou a vymícháme hustější těsto, které necháme cca 15 minut odstát. Do většího hrnce dáme vařit mírně osolenou vodu. Pak těsto přendáme na olejem potřené prkýnko, ze kterého ukrajujeme hranou vidličky nebo nožem menší kousky těsta, které necháme z prkýnka padat do vroucí vody. Noky vaříme podle velikosti zhruba 15-20 minut. Určitě jim nestačí jen vyplavání na hladinu. Vařené noky scedíme.

  5. Do pánve přisypeme vařené scezené brambory i noky. Vše společně promícháme, necháme prohřát a dle chuti osolíme a opepříme. Do této směsi můžeme nasucho osmažené škvarky nebo na nudličky pokrájenou slaninu vmíchat rovnou nebo jimi uhlířinu posypat až na talíři.

  6. Uhlířinu podáváme se zelným salátem.

Poznámka od kuchařky

Takto připravovala uhlířinu moje babička a dnes ji tak dělám i já. Říkávala, že děda by ji bez česneku a škvarků do pusy vůbec nevzal :-) a taky, že před salátem preferoval dobře vychlazený zrzavý mok.

Komentáře k receptu Uhlířina po našem

  • recepty73 recepty73 (autor receptu)

    Eja57: ...to jsem rád, díky:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Tak tohle je uhlířina zvaná luxus:-K .
    Nebo grenadyrmars? Variant je mnoho a není úplně shoda jestli noky nebo těstoviny....je to krajové....
    Bylo to oblíbené jídlo mého táty, s fleky nebo kolinky, a hoooodne cibulky na špeku....a trochu papriky....
    Vrátil jsi mě do dětství:-*

    Odpovědět