Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uvařit krémovou brokolicovou polévku? Zdravá a rychlá polévka zachutná malým i velkým strávníkům
Zdroj: pixabay

Brokolice je hodnocena jako jedna z nejzdravějších potravin. Dopřát si ji můžeme v lahodné krémové polévce, kterou dochutíme česnekem a zjemníme smetanou.

Brokolice má mnoho zdravotních benefitů, proto ji neváhejme zařadit do jídelníčku. Má pozitivní vliv na oči, pokožku, kosti a zuby, pomáhá také regulovat krevní tlak a je vhodné ji zařadit při detoxikaci organismu. Brokolice je také doporučovanou potravinou při snaze o zhubnutí.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Brokolice

Brokolice je zelenina podobná kapustě a květáku. Obsahuje mnoho vitamínů C, B, E, kyselinu listovou, minerály a nezanedbatelné množství vlákniny, Můžeme ji vařit jako polévku, podávat jako přílohu a zapékat ji různými způsoby.

Jak uvařit krémovou brokolicovou polévku

Základní postup je velmi jednoduchý:

  • Na oleji zpěníme najemno nakrájený košťál brokolice.
  • Zalijeme vývarem nebo vodou a vaříme asi 5 minut.
  • Přidáme rozebrané růžice, které se rychleji uvaří.
  • Poté co je brokolice měkká, rozmixujeme polévku tyčovým mixérem, ochutíme a dosolíme.

Jak polévku doplnit a dochutit 

Doplnit chuť krému můžeme podle svých preferencí zejména těmito ingrediencemi:

  • bramborami, mrkví, celerem
  • rozmačkaným česnekem, cibulí
  • smetanou - je často používána a zjemní výslednou chuť
  • pepřem
  • muškátovým oříškem

Na talíři polévku dozdobíme

Dochutit a esteticky doplnit lze polévku i přímo na talíři například těmito potravinami:

  • opečenými krutony
  • lžící zakysané smetany
  • nastrouhaným parmezánem
  • nakrájenými bylinkami: pažitkou, petrželkou, jarní cibulkou

Brokolice se hodí také na zapékání a do slaných koláčů, nebo z nich můžeme udělat sýrové placičky. Tyto a další výborné recepty z brokolice naleznete v našem dalším článku.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky