Jak uvařit krémovou brokolicovou polévku? Zdravá a rychlá polévka zachutná malým i velkým strávníkům
Brokolice je hodnocena jako jedna z nejzdravějších potravin. Dopřát si ji můžeme v lahodné krémové polévce, kterou dochutíme česnekem a zjemníme smetanou.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Brokolice je zelenina podobná kapustě a květáku. Obsahuje mnoho vitamínů C, B, E, kyselinu listovou, minerály a nezanedbatelné množství vlákniny, Můžeme ji vařit jako polévku, podávat jako přílohu a zapékat ji různými způsoby.
Jak uvařit krémovou brokolicovou polévku
Základní postup je velmi jednoduchý:
- Na oleji zpěníme najemno nakrájený košťál brokolice.
- Zalijeme vývarem nebo vodou a vaříme asi 5 minut.
- Přidáme rozebrané růžice, které se rychleji uvaří.
- Poté co je brokolice měkká, rozmixujeme polévku tyčovým mixérem, ochutíme a dosolíme.
Jak polévku doplnit a dochutit
Doplnit chuť krému můžeme podle svých preferencí zejména těmito ingrediencemi:
- bramborami, mrkví, celerem
- rozmačkaným česnekem, cibulí
- smetanou - je často používána a zjemní výslednou chuť
- pepřem
- muškátovým oříškem
Na talíři polévku dozdobíme
Dochutit a esteticky doplnit lze polévku i přímo na talíři například těmito potravinami:
- opečenými krutony
- lžící zakysané smetany
- nastrouhaným parmezánem
- nakrájenými bylinkami: pažitkou, petrželkou, jarní cibulkou
Brokolice se hodí také na zapékání a do slaných koláčů, nebo z nich můžeme udělat sýrové placičky. Tyto a další výborné recepty z brokolice naleznete v našem dalším článku.
Komentáře