Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smetana je tuk usazený na povrchu mléka. Za smetanu považujeme usazeninu s více než 10 % tuku. Ta se z mléka sbírá, následně odstřeďuje a pasterizuje. Známe smetanu sladkou (k vaření a šlehání) a kysanou.

V našich podmínkách můžeme smetanu vyrobit pouze z plnotučného kravského a kozího mléka, které není nijak ošetřené ani pasterizované. Ke kozímu mléku však budeme mít menší přístup než k mléku kravskému od soukromého chovatele.

Jak se dá z mléka udělat smetana

Podmínkou je nákup neošetřeného kravského mléka, které nalijeme do nádoby se širším hrdlem. Uložíme ho do chladu na 24–48 hodin. Z mléka se postupně uvolňují maličké shluky mléčného tuku, které stoupají k hladině a tam se usazují. Pak je stačí sebrat lžící a použít k vaření nebo ke šlehání. 

Domácí šlehačku připravíme z plnotučného mléka a másla, které svaříme a necháme do druhého dne důkladně vychladnout.

Komentáře

Další tipy a triky