Domácí kravské a kozí mléko: Přinášíme inspiraci na jejich zpracování
Domácí kravské či kozí mléko je poklad. Pokud máte vlastní chov nebo máte možnost mléko zakoupit od farmáře, jste v ohromné výhodě. Čerstvé mléko přináší našemu tělu spoustu benefitů a má nesrovnatelně lepší chuť než to krabicové.
Může se ale stát, že si donesete domů mléko a nevíte, jak ho zpracovat. A právě proto jsme připravili tento článek, ve kterém najdete spoustu nápadů, jak s mlékem naložit. Jeho trvanlivost totiž bývá jen 5–7 dní a tak není na co čekat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jogurt
Jogurt je kysaný výrobek, který příznivě působí na naše střeva. Jeho výroba je snadná, ale při výrobě jogurtu je nutné dodržet některá pravidla. Vyrobit si můžeme jogurt čistě bílý, ale lehce vyrobíme i jogurt ochucený.
Tvaroh
Na tvaroh nejčastěji používáme mléko, které je starší a začíná pomalu kysnout. Takové mléko se do jiných výrobků už nehodí, ale u tvarohu je zkysnutí mléka přímo žádoucí. Jeho výroba není náročná, ale je zapotřebí dostatek času.
Máslo
Máslo vyrábíme ze smetany. Tu z mléka odstředíme pomocí odstředivky na mléko a nebo naběračkou sebereme usazenou smetanu z kyblíku. Pomocí ručního mixéru nebo kuchyňského robota smetanu šleháme, přešleháme vzniklou šlehačku, až se nám začne oddělovat máslo od podmáslí. Máslo nakonec propereme ve studené vodě.
Čerstvé sýry
Čerstvý neboli farmářský sýr je měkký druh sýra, který nemá dlouhou trvanlivost. Je velmi oblíbený, protože je nenáročný na výrobu a díky koření a bylinkám může mít mnoho chuťových variant. Nelisuje se, pouze volně odkapává v sýrových formách.
Syrovátka a podmáslí
Při výrobě čerstvého sýra nám zbývá syrovátka. Tu můžeme snadno přeměnit v ricottu, nebo ji zužitkujeme při pečení chleba či ji uložíme do lednice a postupně vypijeme. Podobně jako podmáslí. Tím lze nahradit mléko při pečení moučníků. Oblíbené je i kysané podmáslí.
Tím jsme nevyčerpali všechny možnosti užití domácího mléka. S troškou zkušeností si v domácích podmínkách snadno vyrobíte plísňový camembert nebo nivu, tvrdé sýry, které zrají i několik týdnů, oblíbené tažené sýry jako jsou korbáčiky či parenica a mnoho dalších.
Komentáře