Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bublanina patří mezi nejoblíbenější letní moučníky. Upéct ji můžete s jakýmkoli ovocem, avšak jasnou volbou jsou sladké třešně ze zahrádky. Tento jednoduchý moučník potěší chuťové buňky a vykouzlí úsměv na tváři.

Na bublaninu vzpomínáme jako na moučník, který nám pekly naše babičky o letních prázdninách s ovocem, které jsme si sami nasbírali na zahrádce. Francouzská verze bublaniny obsahuje méně mouky a po upečení je dokonale vláčná.

Jak upéct francouzskou bublaninu

Francouzská třešňová bublanina je známá po celém světě. Jedná se o svěží moučník, který se mírně odlišuje konzistencí těsta oproti tradiční české bublanině, přesto chutná dokonale.
Na kulatou koláčovou formu budete potřebovat tyto suroviny: 500 g třešní, 100 g moučkového cukru, 125 g hladké mouky, 3 vejce, 300 ml mléka, 1 špetku soli, moučkový cukr na posypání a máslo na vymazání formy.
  1. Nejprve třešně omyjte, odstraňte stopky a pokud chcete, můžete třešně také vypeckovat.
  2. Polovinu množství cukru promíchejte s třešněmi, odstavte a nechte odpočinout alespoň 30 minut.
  3. Předehřejte troubu na 180 °C a máslem vymažte kulatou formu o průměru 24 cm.
  4. Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl a druhou polovinu cukru.
  5. V menší misce rozšlehejte vejce, přimíchejte je k mouce s cukrem, přilijte mléko a všechno důkladně promíchejte. 
  6. Třesně nasypte do formy na bublaninu a zbytky cukru z třešní vmíchejte do těsta, které poté nalijete do formy.
  7. Bublaninu pečte na 180 °C přibližně 35–40 minut. Propečený moučník  kontrolujte zapíchnutím špejlí, která musí po vytažení zůstat suchá.
  8. Vychladlou bublaninu posypte moučkovým cukrem a můžete podávat na stůl.

Francouzská bublanina zvaná také Clafoutis není na přípravu vůbec složitá a nápomocný vám může být i videorecept, se kterým moučník zvládne i naprostý začátečník. Napište nám do komentáře, jak se vám povedl. Dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky