Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí pečivo má přidanou hodnotu, která se neskrývá pouze ve výběru kvalitních vstupních surovin, ale především v tom, že ho připravujeme a následně pečeme s respektem k ingrediencím a láskou ke strávníkům.

Péct domácí pečivo vyžaduje alespoň základní zkušenosti s kynutým těstem nebo kvasem. Pokud máte z kvasu strach, můžete bez obav začít pečivem z droždí, které je též chutné a jen se po něm zapráší. Přesně takový je domácí kmínový chléb.

Jak upéct kmínový chléb z droždí

Na jeden bochník si připravte 1 kg hladké mouky, 600 ml vlažné vody, 3–4 rovné lžičky soli, 2 lžíce kmínu, 1 kostku droždí (tedy 42,5 g), 2 lžíce oleje, 1 lžičku cukru, vodu nebo rozšlehané vejce na potření a kmín na finální posypání bochníku.

  1. Do části vlažné vody přidejte cukr, rozdrobte do ní droždí, důkladně promíchejte a na teplém místě bez průvanu nechte vzejít kvásek.
  2. Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, kmín a promíchejte. Následně přilijte zbytek vody, olej a vzešlý kvásek. Vypracujte hladké těsto (nejlépe pomocí robota), zakryjte ho utěrkou a nechte na krytém a teplém místě kynout do dvojnásobného objemu, tedy přibližně 45 minut.
  3. Vykynuté chlebové těsto propracujte a vytvarujte z něj bochník - ten může být kulatý i oválný. Chléb následně vložte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte opětovně kynout zhruba 30 minut.
  4. Troubu předehřejte na 225 °C a bochánek těsta na povrchu nařízněte ostrým nožem nebo žiletkou. Poté bochník potřete vodou nebo rozšlehaným vejcem pro lesklou kůrku a posypte kmínem.
  5. Chléb vložte do spodní části trouby a pečte 15 minut, následně snižte teplotu na 200 °C a dopečte dalších přibližně 35 minut.
  6. Hotový chléb nechte zcela vychladnout na mřížce. V případě rozkrojení horkého bochníku riskujete sražení těsta a následné zklamání z nepodarku.

Tip: Chlebové těsto můžete pokaždé ochutit jinak, což vám otevírá dveře do světa mnoha kombinací chutí. Popusťte uzdu fantazii a pečte různě ochucené chleby.

Domácí chléb je a vždy bude velmi žádanou dobrotou, po které se velmi rychle slehne zem. Následující videorecept vás provede přípravou domácího kmínového chleba krok za krokem, takže si budete ještě jistější při jeho přípravě i pečení.

Komentáře

Další tipy a triky