Jak uvařit českou čínu? Za pár minut je křehké maso s chutnou marinádou na stole
Jakmile se řekne "čína", většina z nás si vybaví právě českou variantu, která originální asijský pokrm přizpůsobuje našim chutím a dostupným surovinám. Česká čína je minutka, takže máme hotovo během chvilky a bez velkého úsilí.
Jak jednou českou čínu ochutnáte, pochopíte, proč se stala tak populární. Její jednoduchá příprava, kterou hravě zvládne i začátečník, a zároveň bohatá chuť z ní dělá skvělý pokrm, který si zamilujete. Základem je kuřecí nebo vepřové maso, zelenina, kterou máme zrovna po ruce, a fantasticky dochucená omáčka.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit českou čínu
Na českou čínu nejčastěji používáme kuřecí prsa, případně můžeme zvolit šťavnatější stehna. Maso krájíme na tenčí nudličky a po naložení do směsi koření a škrobu ho necháme alespoň 30 minut v chladu marinovat, čímž se chutě propojí a maso zkřehne. A jak na to?
- Na 3 porce kuřecí číny potřebujete: 3 kuřecí prsa, 1 červenou kapii, 1 cibuli, 1/2 konzervy kukuřice, 1 malou plechovku sterilovaných žampionů, 3 lžíce sójové omáčky (nebo podle chuti), 2 lžíce vody, 1 lžičku koření na čínu, 1 lžičku kari, 1 lžičku mletého zázvoru, 1 vrchovatou lžíci bramborového škrobu (Solamylu), trochu olivového oleje, 2 stroužky česneku a podle chuti sůl, mletý pepř a chilli.
- Kuřecí prsa omyjte, očistěte od blan a šlach a nakrájejte na nudličky.
- Dejte do misky, přidejte koření na čínu, pepř, zázvor a zasypte škrobem. Důkladně maso ve směsi promíchejte a nechte chvíli odpočinout.
- Cibuli oloupejte, papriku očistěte a tuto zeleninu pokrájejte na proužky.
- V hlubší pánvi wok rozehřejte olej a zprudka na něm opečte marinované maso ze všech stran.
- Přidejte zeleninu, žampiony bez nálevu a kukuřici.
- Podlijte sójovou omáčkou a vodou. Přidejte kari, prolisovaný česnek, promíchejte a krátce restujte, aby zelenina zůstala stále lehce křupavá. Pokud máte rádi měkčí strukturu, vařte déle, asi 10–15 minut.
- Dochuťte solí, chilli a podávejte s vařenou rýží.
Tip: Do české číny se hodí i další zelenina, jako je mrkev, pórek, jarní cibulka, čerstvé zelí nebo také cuketa.
Kuřecí čínu si můžete uvařit také podle našeho videoreceptu, který vás přípravou provede krok za krokem. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře