Jak uvařit hovězí guláš z kližky? Podle našeho videa to zvládne i začátečník
Guláš z hovězí kližky je klasický pokrm, který nikdy nezklame ani neomrzí. Maso se díky dlouhému vaření rozpadá na jazyku, zatímco cibule se zcela rozvaří a zahustí omáčku. Připravit takový guláš není složité, pokud víte, jak postupovat.
Když se řekne guláš, mnohým se vybaví vůně pomalu dušeného masa, cibule a koření, která se line z kuchyně během celého dopoledne. A právě kližka je pro tento druh pokrmu ideální – její vyšší obsah kolagenu při dlouhém vaření vytvoří přirozeně zahuštěnou, sametovou omáčku, která se nádherně spojí s ostatními surovinami.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit hovězí guláš z kližky
Na tento guláš budete potřebovat 700 g hovězí kližky, podobné množství cibule (zhruba 8 ks), česnek, mletý kmín, 1 lžíci rajského protlaku, 1 lžíci plnotučné hořčice, 1 lžičku feferonové nebo chilli pasty, 1 lžičku majoránky, 1 lžičku sladké a uzené papriky, mletý pepř a sůl.
- Nadrobno pokrájenou cibuli osmažte na sádle nebo oleji dozlatova a na závěr do ní přidejte 3 prolisované stroužky česneku a kmín.
- Přidejte na kostky pokrájenou kližku a nechte ji zprudka zatáhnout.
- K zataženému masu přidejte hořčici, protlak, feferonovou pastu, obě papriky a majoránku.
- Přikryjte poklicí a nechte maso dusit zhruba hodinu. Podle potřeby dolévejte vodu nebo vývar.
- Na závěr guláš zahustěte rozdrobeným krajícem chleba.
- Hotový guláš podávejte s houskovým knedlíkem, těstovinami, rýží nebo pečivem.
Guláš z kližky je jídlo, které neuspěcháte. Jeho kouzlo spočívá v pomalém dušení a právě čas je rozhodující. Pokud jej masu dopřejete, získáte lahodný guláš, který se bude přímo rozpadat na vidličce.
Komentáře