Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Meloun je sladké letní ovoce, které nás v létě dokáže nejen skvěle osvěžit, ale i hydratovat, protože je plný vody. Nejběžnější způsob konzumace je vychlazený meloun nakrájený na klínky, ale chutných možností nabízí daleko více.

Meloun patří k nejoblíbenějšímu letnímu ovoci, jehož sezóna je v červenci a srpnu. Existují dva druhy, které se liší vzhledem i chutí, a to vodní meloun s červenou dužinou a žlutý cukrový meloun. Oba druhy se k nám většinou dovážejí, protože k úspěšnému růstu potřebují hodně tepla a světla, nicméně i v našich podmínkách je možné sklízet vlastní úrodu melounů

Jak využít meloun v kuchyni

Nejvíce si pochutnáme na zralém melounu, který poznáme podle vzhledu nebo lehkého poklepání. Meloun je v kuchyni velmi univerzální a dokáže chuťově překvapit i osvěžit. A co z něj připravit? 

  1. Melounová zmrzlina: Melounovou zmrzlinu si můžeme udělat i bez zmrzlinovače. Stačí rozmixovat meloun, limetkovou šťávu a bílý jogurt nebo kefírové mléko. Dosladíme medem nebo cukrem a necháme zamrazit. 
  2. Melounová granita: Podobně jako melounovou zmrzlinu připravíme i osvěžující granitu bez mléka a smetany - pouze z melounu a cukrového sirupu. 
  3. Melounová limonáda: Výbornou melounovou limonádu uděláme velmi snadno. Stačí rozmixovat meloun bez semínek, naředit vodou a dochutit citrónovou šťávou, mátou a ledem. Pro dospělé osoby můžeme přidat i alkohol. 
  4. Melounová marmeláda: Osvěžující a lahodná marmeláda je ideální na čerstvé pečivo ke snídani. Z melounu získáme šťávu, kterou povaříme s cukrem a želírovacím přípravkem. Vmícháme kyselinu citrónovou a zavaříme. 
  5. Melounový cheesecake: Léto a nepečený cheesecake patří k sobě. Sušenky, mascarpone a meloun vytvoří lahodnou variaci, která je v parných dnech osvěžující a lehká. 
  6. Melounový salát se sýrem feta a mátou: Vynikající sladko-slaná kombinace s rychlou přípravou. Vše jen nakrájíme, zakápneme olivovým olejem a limetkovou šťávou. Můžeme přidat také nakrájenou červenou cibuli. Salát je ideální lehkou letní večeří nebo obědem. 
  7. Meloun s prosciuttem: Tato variace je až z Itálie a určitě si na ní pochutnáte. Slané prosciutto se sladkým melounem dokonale ladí. Jednoduše kousky melounu zamotáme do prosciutta nebo sušené šunky a podáváme jako předkrm nebo pohoštění pro návštěvu. 
  8. Grilovaný meloun: Grilovaný meloun je vynikající dezert nebo doplněk zmrzliny či palačinek. Plátky melounu můžeme potřít medem a grilovat z obou stran. 
  9. Melounová polévka: V létě jsou studené ovocné polévky výborným osvěžením. Stačí rozmixovat meloun s dalším bobulovitým ovocem, ochutit a zjemnit smetanou či mlékem. Za vyzkoušení stojí také melounovo-rajčatová raw polévka
  10. Melounové osvěžení: Vychlazené nakrájené oblíbené ovoce s melounem podávané v melounové slupce je skvělá letní svačina i pohoštění pro přátele, které nám zabere jen chvilku. 

Nesmíme zapomenout na oblíbený ovocný salát, který se hodí na každou zahradní sešlost i oslavu. Nakrájené ovoce s melounem zakápneme citrónovou šťávou, vaječným koňakem a můžeme přidat i trochu mleté skořice. Salát podáváme vychlazený. S přípravou pomůže náš videonávod:

Komentáře

Další tipy a triky