Zelný salát do zásoby

Merylas Kuchařka: Merylas

Saláty 54 názorů

Suroviny

1300 g hlávkového zelí (bílého)
500 g červené papriky
250 g mrkve
250 g cibule
feferonky (kdo chce mít salát pikantní)
1/2 sáčku Deka (= 50 g - je to sypká kořenící směs k nakládání zeleniny)
200 g cukru krupice
120 - 130 ml octa
120 ml oleje (možno vynechat nebo dát méně)
Recept si zatím oblíbilo 48 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zelí nakrouháme, papriku nakrájíme na proužky, mrkev nahrubo nastrouháme, cibuli nakrájíme nadrobno.

  2. Přidáme vše ostatní, smícháme, ochutnáme a podle potřeby přidáme ocet, nebo cukr, sůl nedávám, je v Deku.

  3. Natlačíme do sklenic na závit a dáme do chladničky, nebo na jiné chladnější místo, třeba do sklepa, na den až dva proležet.

  4. Pak odebíráme podle potřeby.

  5. Můžeme si i upravit poměr ocet-cukr podle své chuti.

Poznámka

U nás se sní do těch 10 dnů.

Další mé recepty najdete tady:http://www.merylas.estranky.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 22 905 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zelný salát do zásoby

  • Staneva Staneva(neregistrovaná)

    Salát je opravdu vynikající, děkuji autorovi za recept, dělám jej již třetí sezónu a ještě pár sklenek obohacuji tím, že do něj přidávám nastrouhaný křen. Zkusila jsem i směs: zelí, červená řepa, cibule, kapie a trochu křenu. Jen do tohoto salátu nedávám Deko, ale trochu soli, cukru a na okyselení trochu octu.

    Odpovědět

  • jaroslav jaroslav(neregistrovaný)

    Tento salát dělám léta ano je vynikající a rychle zhotovitelný :-p

    Odpovědět

  • Paja Paja(neregistrovaná)

    Olej je jasna vec. Krome olivoveho se da pouzit treba dynovy nebo hroznovy. Je to pak o to zajimavejsi. Deko tam je zbytecny, ale naopak jsem pro blansirovani zeleniny. :yes:

    Odpovědět

  • Martin S Martin S(neregistrovaný)

    Martin: Dobrý den, musím upozornit, že DEKO se vyrábí i bez kyseliny benzoové. Tzv. Deko steril, nově v zeleném obale.

    Odpovědět

  • Martin Martin(neregistrovaný)

    Zdravím, recept super - tento salát děláme už léta, ale trochu mne tady v diskuzi zaráží téma "olej" - zda-li ano, či ne. Jeden z posledních názorů tady byl, že se olej nemusí používat, jelikož zelenina jako taková v syrovém stavu olej obsahuje. Ano, je to tak, ale v tak žalostném množství (zelí např. cca 0,3 g /100g, paprika cca 0,1 g/100g), že na takové množství vitamínů v hmotě lidově řečeno prostě nestačí a tělo je všechno nezpracuje ku svému prospěchu, což je škoda. Vždyť pokud použijeme oleje zdravější (lisované za studena) - řepkový, olivový, či kokosový -ten neutrální bez kokosového aroma (POZOR : neplést si kokosový olej s palmovým !!!), který navíc obsahuje ve velkém množství bombastickou kyselinu laurovou, tak je to velmi zdravá volba - samozřejmě v přiměřeném množství, jelikož, jak známo - všeho moc škodí.
    A vůbec se tady neřeší, jestli nejde něčím jiným nahradit deko, které mimo kvanta soli (to ale neřeším, jelikož i sůl samotná by se musela přidat) obsahuje kyselinu benzoovou, která byť v přiměřeném množství není nijak zásadně pro zdravého člověka škodlivá, ale pro citlivější osoby by mohla znamenat menší či větší alergické reakce a v součtu s jinými potravinami, které během dne pozřeme, se její spotřebované množství sčítá, což už by citlivější lidé měli být na pozoru. ;-(:-!

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Martina: Vitamíny rozpustné v tukoch dostaneme iba s tukom, ale nemusí to byť olej. Ale príroda je veľmi múdra, väčšina zeleniny tuk obsahuje. Aj keď malé množstvá, ale tie stačia na vstrebanie vitamínov.;-)

    Odpovědět

  • Martina Martina(neregistrovaná)

    Roman: Přesně tak...a pouze s olejem dostanete z te zeleniny vitaminy, třeba vitamin A (z mrkne) se tráví pouze v tucích! takže určitě doporučuji olej nevynechat

    Odpovědět

  • Roman Roman(neregistrovaný)

    lenka: Dobrý den Leničko, jako bývalý vládní kuchař říkám nemusíte, ale olej (a trochu i sůl) pomáhá lehčímu mačkání zelí (pouštění šťávy) :-)

    Odpovědět

  • lenka lenka(neregistrovaná)

    Musim tam davat ten olej nebo ne děkuju za odpoved

    Odpovědět

  • Fany_ Fany_

    :yes:Musím říct , že salát je opravdu vynikající .:-) . Dělal jsem bez oleje a to Deko v sypkém stavu.

    Odpovědět

  • dadka dadka

    tak to taky zkusím,máme rádi zelné saláty:yes:

    Odpovědět

  • Helena Helena(neregistrovaná)

    Dobrý den,můžu dát do zelného salátu do zásoby i zelené papriky děkují.

    Odpovědět

  • Hela Hela(neregistrovaná)

    Esunev11:Dobrý den,kolik křenu a můžu přidat i kukuřici sterlizovanou nebo feferonku jen aby to nebylo zase moc ostré děkují Hela.:-)

    Odpovědět

  • Hela Hela(neregistrovaná)

    Merylas:Dobrý den,již jsem salát dělala je výborný,příště bych chtěla zkusit trošku pikantnější.Můžu dát feferonku,nebo křen? A hlavně kolik to nemám vůbec tušení,aby to nebylo moc ostré,nebo taky zavařenou kukuřici ve slaném nálevu? Děkují za odpověd Hela Krásný den. :-Kwww.toprecepty.cz

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    František Hrba: Dává se sypké;-)

    Odpovědět

1 2 3 4

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: zelný salát zelný salát s dekem zelný salát recept zelné saláty nakládaný zelný salát nálev na zelný salát zelný salát do sklenic recept na zelný salát hospodský zelný salát z čerstvého zelí zelný salát na zimu zelný salát s mrkví a paprikou zelny salat s paprikou salát z čerstvého zelí zelný salát recepty zelny salat deko zelnej salát recepty zelný salát nakládání feferonek nakládání zeleniny zelný salát nakládaný

Zapomněl/a jsem heslo