

Zelný salát do zásoby
Suroviny
- 1300 g hlávkového zelí (bílého)
- 500 g červené papriky
- 250 g mrkve
- 250 g cibule
- feferonky (kdo chce mít salát pikantní)
- 1/2 sáčku Deka (= 50 g - je to sypká kořenící směs k nakládání zeleniny)
- 200 g cukru krupice
- 120 - 130 ml octa
- 120 ml oleje (možno vynechat nebo dát méně)
Postup přípravy receptu
Zelí nakrouháme, papriku nakrájíme na proužky, mrkev nahrubo nastrouháme, cibuli nakrájíme nadrobno.
Přidáme vše ostatní, smícháme, ochutnáme a podle potřeby přidáme ocet, nebo cukr, sůl nedávám, je v Deku.
Natlačíme do sklenic na závit a dáme do chladničky, nebo na jiné chladnější místo, třeba do sklepa, na den až dva proležet.
Pak odebíráme podle potřeby.
Můžeme si i upravit poměr ocet-cukr podle své chuti.
Poznámka od kuchařky
U nás se sní do těch 10 dnů.
Další mé recepty najdete tady:http://www.merylas.estranky.cz/
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Zelný salát do zásoby
-
Koubkova: Dělávám vždy jen menší množství a skladuju v chladničce. Ale cca 3 týdny vydrží, možná i déle.
-
Jak dlouho vydrží
-
Dělam ho take už leta a přidávám i křen
-
Salát je opravdu vynikající, děkuji autorovi za recept, dělám jej již třetí sezónu a ještě pár sklenek obohacuji tím, že do něj přidávám nastrouhaný křen. Zkusila jsem i směs: zelí, červená řepa, cibule, kapie a trochu křenu. Jen do tohoto salátu nedávám Deko, ale trochu soli, cukru a na okyselení trochu octu.
-
Tento salát dělám léta ano je vynikající a rychle zhotovitelný
-
Olej je jasna vec. Krome olivoveho se da pouzit treba dynovy nebo hroznovy. Je to pak o to zajimavejsi. Deko tam je zbytecny, ale naopak jsem pro blansirovani zeleniny.
-
Martin: Dobrý den, musím upozornit, že DEKO se vyrábí i bez kyseliny benzoové. Tzv. Deko steril, nově v zeleném obale.
-
Zdravím, recept super - tento salát děláme už léta, ale trochu mne tady v diskuzi zaráží téma "olej" - zda-li ano, či ne. Jeden z posledních názorů tady byl, že se olej nemusí používat, jelikož zelenina jako taková v syrovém stavu olej obsahuje. Ano, je to tak, ale v tak žalostném množství (zelí např. cca 0,3 g /100g, paprika cca 0,1 g/100g), že na takové množství vitamínů v hmotě lidově řečeno prostě nestačí a tělo je všechno nezpracuje ku svému prospěchu, což je škoda. Vždyť pokud použijeme oleje zdravější (lisované za studena) - řepkový, olivový, či kokosový -ten neutrální bez kokosového aroma (POZOR : neplést si kokosový olej s palmovým !!!), který navíc obsahuje ve velkém množství bombastickou kyselinu laurovou, tak je to velmi zdravá volba - samozřejmě v přiměřeném množství, jelikož, jak známo - všeho moc škodí.
A vůbec se tady neřeší, jestli nejde něčím jiným nahradit deko, které mimo kvanta soli (to ale neřeším, jelikož i sůl samotná by se musela přidat) obsahuje kyselinu benzoovou, která byť v přiměřeném množství není nijak zásadně pro zdravého člověka škodlivá, ale pro citlivější osoby by mohla znamenat menší či větší alergické reakce a v součtu s jinými potravinami, které během dne pozřeme, se její spotřebované množství sčítá, což už by citlivější lidé měli být na pozoru. -
Martina: Vitamíny rozpustné v tukoch dostaneme iba s tukom, ale nemusí to byť olej. Ale príroda je veľmi múdra, väčšina zeleniny tuk obsahuje. Aj keď malé množstvá, ale tie stačia na vstrebanie vitamínov.
-
Roman: Přesně tak...a pouze s olejem dostanete z te zeleniny vitaminy, třeba vitamin A (z mrkne) se tráví pouze v tucích! takže určitě doporučuji olej nevynechat
-
lenka: Dobrý den Leničko, jako bývalý vládní kuchař říkám nemusíte, ale olej (a trochu i sůl) pomáhá lehčímu mačkání zelí (pouštění šťávy)
-
Musim tam davat ten olej nebo ne děkuju za odpoved
-
Musím říct , že salát je opravdu vynikající .
. Dělal jsem bez oleje a to Deko v sypkém stavu.
-
tak to taky zkusím,máme rádi zelné saláty
-
Dobrý den,můžu dát do zelného salátu do zásoby i zelené papriky děkují.