Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřový bok, kterému se lidově říká bůček, nepatří k dietním masům. Čas od času je však žádanou lahůdkou. Oblíbený je také uzený bůček, který lze konzumovat zasyrova, ale také z něj připravit mnoho dalších pokrmů.

Vepřový bok je část prasete, která výborně střídá tučnější a libovou část. Díky tomu si můžeme vychutnat dokonale šťavnaté maso. Uzením navíc získá maso lahodnou vůni i chuť, která je neocenitelná při přípravě mnoha jídel. Nicméně pokud nás honí "masná", můžeme bez obav chodit ujídat do lednice, protože uzený bůček je tepelně opracovaný

Jak využít uzený bůček

Uzený bůček má mnoho možností využití, díky čemuž si ho vychutnáme do posledního plátku. Není potřeba ho dále kořenit ani solit, má výbornou chuť a lehce kouřové aroma

  1. Zastudena si pochutnáme na uzeném bůčku nakrájeném na plátky s chlebem a kyselou okurkou. Povoleno je i ujídání samotného bůčku z lednice. 
  2. Vařený uzený bůček je výborný hlavní chod, který podáváme nakrájený na plátky s bramborovou kaší. Vaříme jej zvolna, dokud není měkký. Vzniklý vývar můžeme využít na základ uzené polévky. Přirozenou chuť uzeného bůčku zachováme vařením v páře
  3. Pečený uzený bůček je vynikající záležitost - a zároveň velmi snadná na přípravu. Změklou kůži na bůčku můžeme několikrát překrojit, lépe se propeče. Uzený bůček vložíme do pekáče, přidáme trochu sádla a podlijeme trochou vody (pro výraznější chuť pivem), zakryjeme a pečeme na 160–170 °C asi 60–70 minut - podle velikosti bůčku. Ke konci pečení zvýšíme teplotu a dopečeme odkryté pro křupavou kůrčičku. Podáváme se zelím, vyzkoušet ale můžeme i uzený bůček s brambory pečenými v jednom pekáčku
  4. Grilovaný uzený bůček nesmí v létě chybět. Stačí maso nakrájet na plátky a ogrilovat z obou stran. Skvěle doplní grilovanou zeleninu i další druhy masa. 
  5. Uzený bůček můžeme i chutně smažit. Maso nakrájíme na silnější plátky, potřeme česnekem se solí a obalujeme v trojobalu. Smažíme z obou stran dozlatova. 
  6. Vyškvařený uzený bůček nakrájený na kostičky získá vynikající křupavou chuť, kterou využijeme do zelofleků, halušek, zapečených těstovinových a bramborových jídel i výborných placek na mnoho způsobů

Na závěr pro vás máme inspiraci na náš nejoblíbenější recept z bůčku - pikantní bůček na hořčici. Bůček pečeme v marinádě z hořčice, koření a česneku a servírujeme s oblíbenou přílohou. S postupem vám pomůže videonávod. 

Komentáře

Další tipy a triky