Jak využít uzený bůček? Maso pro velké gurmány chutná zastudena i pečené
Vepřový bok, kterému se lidově říká bůček, nepatří k dietním masům. Čas od času je však žádanou lahůdkou. Oblíbený je také uzený bůček, který lze konzumovat zasyrova, ale také z něj připravit mnoho dalších pokrmů.
Vepřový bok je část prasete, která výborně střídá tučnější a libovou část. Díky tomu si můžeme vychutnat dokonale šťavnaté maso. Uzením navíc získá maso lahodnou vůni i chuť, která je neocenitelná při přípravě mnoha jídel. Nicméně pokud nás honí "masná", můžeme bez obav chodit ujídat do lednice, protože uzený bůček je tepelně opracovaný.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak využít uzený bůček
Uzený bůček má mnoho možností využití, díky čemuž si ho vychutnáme do posledního plátku. Není potřeba ho dále kořenit ani solit, má výbornou chuť a lehce kouřové aroma.
- Zastudena si pochutnáme na uzeném bůčku nakrájeném na plátky s chlebem a kyselou okurkou. Povoleno je i ujídání samotného bůčku z lednice.
- Vařený uzený bůček je výborný hlavní chod, který podáváme nakrájený na plátky s bramborovou kaší. Vaříme jej zvolna, dokud není měkký. Vzniklý vývar můžeme využít na základ uzené polévky. Přirozenou chuť uzeného bůčku zachováme vařením v páře.
- Pečený uzený bůček je vynikající záležitost - a zároveň velmi snadná na přípravu. Změklou kůži na bůčku můžeme několikrát překrojit, lépe se propeče. Uzený bůček vložíme do pekáče, přidáme trochu sádla a podlijeme trochou vody (pro výraznější chuť pivem), zakryjeme a pečeme na 160–170 °C asi 60–70 minut - podle velikosti bůčku. Ke konci pečení zvýšíme teplotu a dopečeme odkryté pro křupavou kůrčičku. Podáváme se zelím, vyzkoušet ale můžeme i uzený bůček s brambory pečenými v jednom pekáčku.
- Grilovaný uzený bůček nesmí v létě chybět. Stačí maso nakrájet na plátky a ogrilovat z obou stran. Skvěle doplní grilovanou zeleninu i další druhy masa.
- Uzený bůček můžeme i chutně smažit. Maso nakrájíme na silnější plátky, potřeme česnekem se solí a obalujeme v trojobalu. Smažíme z obou stran dozlatova.
- Vyškvařený uzený bůček nakrájený na kostičky získá vynikající křupavou chuť, kterou využijeme do zelofleků, halušek, zapečených těstovinových a bramborových jídel i výborných placek na mnoho způsobů.
Na závěr pro vás máme inspiraci na náš nejoblíbenější recept z bůčku - pikantní bůček na hořčici. Bůček pečeme v marinádě z hořčice, koření a česneku a servírujeme s oblíbenou přílohou. S postupem vám pomůže videonávod.
Komentáře