Jak zabránit praskání vanilkových rohlíčků? Známe tajemství dokonalého cukroví
Nepovedené pečené cukroví lze téměř vždy dál využít, například k výrobě nepečených kuliček či (v případě většího množství) na korpus pro cheesecake. Avšak nejvhodnější je vyhnout se chybám už během přípravy.
Popraskané vanilkové rohlíčky umí pěkně zkazit náladu. Větší trhliny v jednotlivých kouscích totiž zdárně nezamaskuje ani bohatý cukrový obal. Podívejte se s námi, co je příčinou popraskaných vanilkových rohlíčků, a jak tomu velmi snadno předejít.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zabránit popraskání vanilkových rohlíčků
Praskání pečeného cukroví může způsobovat hned několik pochybení. Ale nebojte se, chybám lze snadno předejít - a docílit tak dokonalých tvarů oblíbených rohlíčků.
- Za popraskanými vanilkovými rohlíčky může stát chyba v podobě nesprávného poměru surovin. Dodržujte vybraný, nejlépe léty ověřený recept.
- Příliš dlouhým hnětením těsto zteplá a změní strukturu, což je zcela nežádoucí. Proto vanilkové rohlíčky následně v troubě nevzhledně popraskají. Z tohoto důvodu je potřeba těsto zpracovávat po částech a nenechat ho zteplat.
- Těsta na cukroví se zpravidla nechávají odležet do druhého dne v lednici. Mouka natáhne tuk, chutě surovin se propojí a těsto je kompaktnější. Bez odležení je těsto často nepoddajné a v troubě nehezky popraská.
- Příliš vysoká teplota vede k praskání těsta vanilkových rohlíčků, stejně tak zdlouhavé pečení, kdy tvary popraskají v souvislosti s přesušením. Dodržujte teplotu i čas pečení podle vámi vybraného receptu, zároveň však berte potaz vlastnosti vaší trouby a cukroví během pečení pravidelně kontrolujte.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Rohlíčky lze připravit na mnoho způsobů, a to i v podobě vanilkových rohlíčků bez ořechů, na kterých si pochutnají i ti, kteří jsou alergičtí na ořechy. Zkusíte je upéct podle následujícího videoreceptu, který vás přípravou provede krok za krokem?
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře