Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tentokrát nemáme na mysli máslové krémy, které želatinu nepotřebují, ale lehké krémy smetanové, tvarohové nebo jogurtové. Tyto krémy se hodí zejména k lehkým ovocným zákuskům, dortíkům nebo řezům.

Aby takový krém držel tvar, nebortil se nebo neroztekl, pomůže jednoduchá vychytávka v podobě rozpuštěné želatiny, která po ztuhnutí krém zpevní. Zůstává tedy nadále lehký, málo kalorický a dobře stravitelný, což oceníme hlavně v teplém počasí.

Jak zahustit krém želatinou

Postup v několika málo krocích je zvládnutelný i pro začátečníky.

  • Nechte dobře nabobtnat želatinu ve studené vodě. Jednodušší práce je s želatinou plátkovou. Tip: Místo vody můžete použít mléko.
  • Nabobtnanou želatinu rozpusťte v teplé tekutině. Práškovou zvolna zahřívejte i s vodou, ve které bobtnala, dokud se úplně nerozpustí. Plátkovou lehce vymačkejte a nechte rozpustit v několika lžících teplé vody.  Želatinu nikdy nevařte.
  • Zašlehejte do připraveného krému a hned použijte na moučník.
  • Pozor! Želatina v chladném krému tuhne velmi rychle. Mohla by vytvořit cucky.

Mnohé vám napoví i náš názorný videorecept na jogurtový dort s ovocem, jedná se o ideální letní moučník.

 

Komentáře

Další tipy a triky