Lehké krémy na dort či řezy

opuncie Kuchař:

Dorty 18 názorů

512
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Suroviny

1)
2 40% šlehačky
2 ztužovače
2 polotučné tvarohy
vanilka
cukr podle chuti
2)
1 šlehačka 40%
1 ztužovač
3 dcl jogurtu
cukr
2,5 dcl ovocné šťávy
1 dkg želatina plátky
3)
2 šlehačky 40%
1 ztužovač
10 dkg hořké čokolády (třeba 70%)
1 dkg plátkové želatiny
2,5 dcl mléka
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. 1) Šlehačky do tuha ušleháme a opatrně vmícháme do oslazeného tvarohu s vanilkou. Můžeme přidat další vůně podle vlastní fantazie např. k jahodám přidávám 2 lžíce nasekané meduňky a z 1/2 limetky šťávu a kůru naškrábanou na tenké vlásky. Vydrží i do druhého dne.

  2. 2) Želatinu necháme nabobtnat v ovocné šťávě a pak ji rozpustíme. Nesmí se vařit. Vmícháme do jogurtu a do toho opatrně vmícháme tuhou šlehačku. Osladíme, příp. ovoníme podle chuti. Před zdobením, necháme chvíli houstnout v lednici. Pokud chceme bílý krém, nabobtnáme želatinu ve lžíci vody, vlijeme do 2 dcl studeného mléka a dál postupujeme stejně.

  3. 3) V mléce rozpustím čokoládu, nesladím a nechám vychladnout, šlehačky do tuha ušlehám, želatinu nabobtnanou ve vodě rozpustím, vmíchám od studeného mléka s čokoládou a pak opatrně vmíchávám do šlehačky. Čokoládu je možné vynechat a krém ochutit třeba rozpustnou kávou, rozmixovaným ovocem, vaječným koňakem, griotkou ap. Čokoládový krém je tak tuhý, že se dá krájet, používám na pařížský dort.

  4. Na slepování laskonek a pusinek, obyčejné piškoty, ovocné košíčky ap. používám jen ochucenou šlehačku. Vždycky používám 40% a dávám ztužovač, protože pak v lednici vydrží i dva dny a neroztéká se.

  5. Krémy s želatinou je dobré lít na korpus, kolem kterého dáme kruh z dortové formy, který dobře přitiskneme k podložce. Pak vlijeme krém, dáme do lednice a necháme ztuhnout, nejlépe přes noc. Ráno dort objedeme nožem s kulatou špičkou, odstraníme kruh a dort dozdobíme.

  6. Pokud na želatinu dáváme ještě polevu, necháme jí chvíli zchladnout a raději pracujeme s hustší polevou, než aby se nám krém od horké polevy roztekl a dort ztratil tvar.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Lehké krémy na dort či řezy

  • Petra Petra

    Dobrý večer, mohl by mi prosím někdo poradit nějaký krém na tmavý korpus. Chtěla bych ho potáhnout marcipánem. Máte někdo nějaký jednoduchý, lehký nejlépe nějaký ovocný. Někde jsem totiž slyšela že by měl bý máslový skrz marcipán, tak nevím. Děkuji za tipy ;-)

    Odpovědět

  • Pavla Pavla

    AHoj, můžu se zeptat zda se vám to někomu třeba nesrazilo? díky

    Odpovědět

  • K. K.

    Dělala jsem první recept a použila jej na marcipánový dort, byl výborný! Díky za tip!

    Odpovědět

  • Lenča Lenča

    tak tenhle krém je naprosto senzační. Je lehký a moc dobrý. Nejde na něm nic zkazit. Včera jsem ho použila na ovocný dort k narozeninám pro přítele a bylo to naprosto dokonalé. Sklidila jsem velkou chválu:-)) a do části jsem přidala do krému strouhanou čokoládu a vznikl lehce čokoládový, který byl též senzační. Moc díky za skvělý recept. Už ho mám napsaný v kuchařce:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • sanet sanet

    finneta:a co cukr? asi podle chuti že? a ma se tam vmichat nebo vařečkou nebo můžu normálně když to budu šlehat ručním mixérem?

    Odpovědět

  • Marketina Marketina

    NAPROSTO ÚŽASNÝ KRÉM:yes::yes:

    Odpovědět

  • smudlinka smudlinka

  • Evča Evča

    Finneto, krém supr.

    Odpovědět

  • finneta finneta

    já dělám jediný "krém", a to:
    2 bílé jogurty (NESMÍ BÝT LIGHT)
    1 šlehačka, 1 ztužovač do šlehačky.

    normálně to vyšlehám, dám tak na hodinku do ledničky, aby to lépe ztuhlo a tím potírám a zdobím. někdy i obarvuji potr. barvivem
    nic jiného mi ty moji mlsouni nesnědí

    Odpovědět

  • Marta Marta

    připravila jsem první variantu krému (poloviční dávku) a potřela jím piškotovou roládu :yes::-p, posílám sedmý bodík :yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Špagetko, ty brďo, myslíš, že nastane čas a my se budeme nudit, cháááááá:-D, mám za to, že ani jedna z nás nevíme o čem ta nuda jako je;-):-))

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Jako Bibinka - už v tom mám taky chaos, ale snad se někdy budu nudit a udělám si konečně přehled. Jinak :-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Zapomněla jsem na bodík, teď jsem to napravila;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Opuncie, to je bezvadnej přehled a já už si to uložila, snad to najdu, já tam mám už takovej "brajgl", že už ani nevím, kde co mám.Musím si udělat nějakou inventůru, ale zatím není čas;-)
    Mos se mi líbí jak píšeš, že to vydrží v lednici 2 dny, chááááá u nás by to bylo fuč, bez ztuhnutí:-D

    Odpovědět

  • opuncie opuncie

    Moc děkuju, je to od vás milé.
    Merylas bezpochyby je to jedno, jenom jsem zvyklá dělat s plátkovou a líbí se mi ty průsvitné tabulky s kosočtverečným vzorem. Když byly děti malé, dělali jsme z ní okna do chalouek.
    Jednu nespornou výhodu, ale plátková želitina má - na 1dkg je jí pět plátků, tzn. 1 plátek = 2g a nic se nemusí vážit, když člověk dělá něčeho menší množství.

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo