Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zavařit meruňky? Poradíme, jak na zpracování lahodného ovoce do zásoby
Zdroj: Freepik

Sezónní ovoce se lidé už od dávných časů snaží uskladnit tak, aby si na něm mohli pochutnat i mimo sezónu, především pak v zimním období. Sterilované ovoce tak nechybí v žádné špajzce. Zavaříte si s námi meruňky?

Zavařené meruňky neslouží pouze jako kompot k obědu. Využití najdou také v moučnících, zmrzlinových pohárech nebo masových pokrmech. Zavařte si s námi meruňky jako zásobu na zimní měsíce a inspirujte se jejich použitím v kuchyni.

Jak snadno zavařit meruňky

Na 3 kg meruněk je potřeba 500 g cukru (nebo podle potřeby), 1 l vody a 1 citrón.

  1. Pěkné, akorát zralé meruňky omyjte, očistěte, rozpulte a zbavte pecek.
  2. Pokud nechcete ovoce zavařovat i se slupkou, spařte ho - na pár vteřin ho ponořte do vroucí vody, poté ho vyjměte a jednoduše z něj stáhněte slupku.
  3. Spařené a oloupané meruňky vložte do mísy se studenou vodou a citrónovou šťávou, která zabrání jejich nežádoucímu zhnědnutí.
  4. V hrnci svařte vodu s cukrem a výsledný nálev nenechávejte vychladnout.
  5. Meruňky vyjměte z vody s citrónem a naskládejte do předem připravených, (tedy vyvařených) sklenic, zalijte horkým nálevem a sterilujte při 85 °C zhruba 20–30 minut. Doba zavařování se odvíjí od tvrdosti použitého ovoce.

Tip1Přezrálé meruňky ponechte na marmeládu nebo moučníky - rychle se rozvaří a následně nehezky zakalí nálev ve sklenici. Nevypadá to lákavě a také to omezí jeho využití. Nepoužívejte ani nedozrálé ovoce, ze kterého vzejde trpký výsledek.

Tip2: Pokud máte rádi mandle, vložte do každé zavařovací sklenice 1–2 pecky, které zajistí nálevu lehké mandlové aroma.

Kompotované meruňky využijete na sladké mlsání, ale také například k přípravě pikantních žebírek. Jako inspiraci vám přinášíme videorecept na meruňkové kostky, kterým neodolá ani ten největší dietář ze všech. Ať se vám podaří a všem chutnají!

Komentáře

Další tipy a triky