

Pikantní žebírka (recept tety Jolany)
Suroviny
- 1 kg žebírek
- 2-3 velké cibule
- meruňkový kompot
- Zálivka:
- 4 lžíce cukru
- 4 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce octa (nejlépe jablkového)
- lžíce Worcesterové omáčky
- lžíce kečupu
- lžička sladké mleté papriky
- 1,5 lžičky soli
- asi 200 ml vody
Postup přípravy receptu
Svaříme zálivku - vše, kromě vody, krátce povaříme, pak smícháme s vodou. Žebírka naporcujeme na menší kousky, které z obou stran zprudka osmahneme na pánvi na trošce tuku.
Naskládáme je do zapékací mísy, obložíme silnějšími kolečky cibule (které taky můžeme zlehka osmahnout), zalijeme hotovou zálivkou a zakryté dáme péct.
Nepřidáváme žádnou další sůl ani tuk, žebírka bývají většinou tučná dost. Ke konci pečení maso odkryjeme, obložíme meruňkami z kompotu a dopečeme.
Podáváme s mačkaným bramborem nebo kaší, někdo je zvyklý i na rýži.
Poznámka od kuchařky
K realizaci tohoto receptu jsem se odhodlávala pár dnů, přesto, že jej sestra, od které ho mám, velice chválila :-))
A musím uznat, že je opravdu velice dobrý, chutnal i mému dost konzervativnímu manželovi.
Měli jsme to s americkými bramborami, ale příště si dáme opravdu tu bramborovou kaši.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pikantní žebírka (recept tety Jolany)
-
Žebírka jsou samozřejmě syrová.
-
cathleen , tie rebierka sú surové alebo údené ?
-
téměř vše napsáno tu bylo, tak mi nezbývá než bodu 13.-tého uděleno a k vyzkoušení uloženo
-
Cathleen, krásný recept...
Už se těším na příležitost ho prubnout...
-
Myslím, že v PH by to v pohodě šlo - všechno tam vlastně vkládáš předem osmahlé
-
No já snad kvůli tomu ty žebra koupím
- ale zkusila bych to v PH, co myslíš, Ivuš?
-
-
Tak to je paráda!
+6
-
paráda
-
cathleen - moc zajímavé, ukládám si, určitě je to výborné a my máme kombinace maso - ovoce rádi. +
-
mňam mňam
-
moje nervy
.....ale vyzera to presne ako ruzicka
-
ružička je jen osmažené silnější kolečko cibule...
-
boze...to si ako urobila tu ruzicku
-
To je paráda