Jak zavařovat marmelády? Správný postup zajistí jejich dlouhou trvanlivost
Není lepší možností, jak uchovat ovoce, než v podobě lahodných marmelád. Jejich výrobu zvládnou i snaživí začátečníci, ovšem pozor je potřeba si dát při jejich sterilaci. Při správném postupu vydrží do další sezóny.
K dlouhodobé trvanlivosti marmelád přispívá jejich tepelná úprava a následná sterilace. Obojí je protkáno zásadními kroky, které není dobré vynechat ani uspěchat. Podívejte se s námi na tajemství zavařování domácích marmelád a džemů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zavařit marmelády
Správným zavařením získáte domácí produkt plný ovoce z vlastní úrody, který splňuje všechna vaše přísná kritéria, je dokonale kvalitní a navíc skvěle trvanlivý.
- Konzervace je úspěšná, pokud ovoce provaříte a následně zavaříte do sterilních sklenic. Nezbytná je čistota pracovní plochy, pomůcek i skleniček.
- Přebrané, očištěné a omyté ovoce je nutné povařit s cukrem, případně i dalšími přípravky, aby se odpařila přebytečná tekutina a docílilo se žádoucí konzistence. Varem se zničí bakterie a další nežádoucí návštěvníci, kteří by způsobili zkažení.
- Sklenice je potřeba vyvařit, stejně tak věnujte pozornost i víčkům - musí být zcela čistá a těsnicí gumičky nesmí jevit známky ani toho nejmenšího poškození.
- Zavařením vznikne ve sklenicích podtlak, který má stejný podíl na trvanlivosti zavařenin. Jen správně sterilované sklenice obsahují chutné produkty.
- Horkou marmeládu vlévejte nejlépe pomocí trychtýře do sklenic zhruba 1 cm pod jejich horní okraj. Poté vyjměte trychtýř a hrdlo i víčko očistěte (nejlépe papírovou utěrkou namočenou v alkoholu - jistota, že se nic nezkazí).
- Nachystané sklenice zavařte v hrnci vystlaném utěrkou (aby nepraskly) a naplněném vodou do 2/3 výšky sklenic. Zde je potřeba dodržet teplotu i čas, tedy při 85 °C zhruba 20 minut. Pozor, sklenice se nesmí vzájemně dotýkat.
- Nakonec můžete zavařené sklenice s marmeládou otočit dnem vzhůru, abyste podpořili podtlak uvnitř. Není to však nezbytné. Po pozvolném vychladnutí na pracovní ploše je popište typem marmelády, datem výroby a uskladněte.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nejlépe je marmeládám na temném, chladném a suchém místě. Časem však ztrácejí na barvě i chuti, proto to s jejich množstvím nepřehánějte. Nejlepší je, pokud každoročně obnovíte zásoby novými zavařeninami. Také nezapomeňte, že otevřené zavařeniny je potřeba skladovat v lednici a urychleně je spotřebovat.
Připravíte si společně s námi netradiční okurkovou marmeládu se zázvorem?
Komentáře