Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Není lepší možností, jak uchovat ovoce, než v podobě lahodných marmelád. Jejich výrobu zvládnou i snaživí začátečníci, ovšem pozor je potřeba si dát při jejich sterilaci. Při správném postupu vydrží do další sezóny.

K dlouhodobé trvanlivosti marmelád přispívá jejich tepelná úprava a následná sterilace. Obojí je protkáno zásadními kroky, které není dobré vynechat ani uspěchat. Podívejte se s námi na tajemství zavařování domácích marmelád a džemů.

Jak zavařit marmelády

Správným zavařením získáte domácí produkt plný ovoce z vlastní úrody, který splňuje všechna vaše přísná kritéria, je dokonale kvalitní a navíc skvěle trvanlivý.

  1. Konzervace je úspěšná, pokud ovoce provaříte a následně zavaříte do sterilních sklenic. Nezbytná je čistota pracovní plochy, pomůcek i skleniček.
  2. Přebrané, očištěné a omyté ovoce je nutné povařit s cukrem, případně i dalšími přípravky, aby se odpařila přebytečná tekutina a docílilo se žádoucí konzistence. Varem se zničí bakterie a další nežádoucí návštěvníci, kteří by způsobili zkažení.
  3. Sklenice je potřeba vyvařit, stejně tak věnujte pozornost i víčkům - musí být zcela čistá a těsnicí gumičky nesmí jevit známky ani toho nejmenšího poškození.
  4. Zavařením vznikne ve sklenicích podtlak, který má stejný podíl na trvanlivosti zavařenin. Jen správně sterilované sklenice obsahují chutné produkty.
  5. Horkou marmeládu vlévejte nejlépe pomocí trychtýře do sklenic zhruba 1 cm pod jejich horní okraj. Poté vyjměte trychtýř a hrdlo i víčko očistěte (nejlépe papírovou utěrkou namočenou v alkoholu - jistota, že se nic nezkazí).
  6. Nachystané sklenice zavařte v hrnci vystlaném utěrkou (aby nepraskly) a naplněném vodou do 2/3 výšky sklenic. Zde je potřeba dodržet teplotu i čas, tedy při 85 °C zhruba 20 minut. Pozor, sklenice se nesmí vzájemně dotýkat.
  7. Nakonec můžete zavařené sklenice s marmeládou otočit dnem vzhůru, abyste podpořili podtlak uvnitř. Není to však nezbytné. Po pozvolném vychladnutí na pracovní ploše je popište typem marmelády, datem výroby a uskladněte.

Nejlépe je marmeládám na temném, chladném a suchém místě. Časem však ztrácejí na barvě i chuti, proto to s jejich množstvím nepřehánějte. Nejlepší je, pokud každoročně obnovíte zásoby novými zavařeninami. Také nezapomeňte, že otevřené zavařeniny je potřeba skladovat v lednici a urychleně je spotřebovat.

Připravíte si společně s námi netradiční okurkovou marmeládu se zázvorem?

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli