Jaká jídla vydrží horké dny bez lednice? Máslo, čokoláda a majonéza k nim nepatří
Potraviny, které vydrží letní horka bez lednice, musí být trvanlivé. Takové potraviny bývají suché, sterilované, sušené nebo naložené v oleji či v cukru. Jsou vhodné pro cestování, na výlety nebo pro pobyt v přírodě.
Chalupa, chata, stan, kemp nebo zahrada - to jsou místa, kde pracujeme s potravinami, které se v horku mohou zkazit. Také na výletě, zahradní slavnosti nebo u vody potřebujeme jídlo, které vydrží na slunci a bude stále jako čerstvé.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké potraviny vydrží i bez lednice
Takové potraviny se vyplatí pořídit do zásoby:
- Suché potraviny k vaření - mouka, těstoviny, luštěniny, rýže, pytlíkové polévky, směsi v sáčku (knedlíky, halušky, perník) a sušené potraviny - obiloviny, ovoce, zelenina, houby, ale i maso (oblíbené jerky).
- Zavařené potraviny vydrží mimo lednici i několik let. Nejběžnější jsou kompoty, marmelády, džusy, zelenina, čalamády, zavařené maso, sádlo či paštiky. V teple vydrží i kvašená zelenina (zelí, okurky).
- Mimo lednici lze po kratší dobu skladovat čerstvé ovoce a zeleninu v původní slupce nebo s kůrou, brambory a hlávkovou zeleninu (zelí, kapusta). Také konzervy a paštiky se jen tak nezkazí - stačí je uskladnit v chladu.
- V teple se nezkazí cukr, sůl, koření, med a pochutiny, jako je hořčice, kečup, sójová omáčka či olej. Také sladké dobroty vydrží velice dlouho - sušenky a cookies bez čokolády. Slané krekry a chipsy můžeme mít v zásobě stále.
Vyvarujeme se všech tuků, které rády žluknou - včetně majonézy. Stejně tak čokolády, smetanových a máslových krémů, paštik v tubě, sýrů, párků, salámů a syrového masa.
Jedete na chalupu a chcete si sebou vzít vlastnoručně zavařené maso? Na jeden z mnoha receptů se můžete podívat v našem videu:
Komentáře