Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nemůžete nebo nechcete do těsta použít vejce? Nevadí. V článku najdete přehled nejběžnějších a osvědčených náhrad, které vejce v roli pojiva plně zastoupí. Vhodné pro vegany, alergiky i pro ty, kterým vajíčka doma právě došla.

Vejce patří k nejčastějším surovinám v těstech, protože slouží jako pojivo, které drží ostatní ingredience pohromadě a zároveň ovlivňuje strukturu, barvu i chuť výsledného pokrmu. Existují však situace, kdy vejce do těsta dát nechceme nebo nemůžeme.

Jaké pojivo použít místo vejce

Dobrou zprávou je, že existuje řada alternativ, které dokáží vejce ve funkci pojidla spolehlivě nahradit a přitom zaručit, že směs bude držet pohromadě a bude se s ní dobře pracovat.

  • Lněné semínko je jednou z nejoblíbenějších náhrad při veganském pečení. Lžičku mletého lněného semínka smíchejte se 3 lžícemi vody a nechte několik minut nabobtnat. Výsledná gelová hmota výborně pojí a navíc obsahuje i velké množství vlákniny.
  • Podobně jako lněné semínko i chia semínka vytvoří po smíchání s vodou gel. Používá se 1 lžička chia na 3 lžíce vody, směs nechte odstát cca 10 minut. Hodí se do sladkých i slaných jídel, třeba do karbanátků.
  • Rozmačkaný zralý banán poslouží nejen jako pojivo, ale zároveň dodá těstu vláčnost a jemně sladkou chuť. Používá se cca půlka banánu na 1 vejce. Banán se příliš nehodí do slaných jídel.
  • Přirozeně sladké, jemné a vláčné pyré z jablek dobře váže těsto. Na jedno vejce použijte cca 4 lžíce pyré. Je ideální do koláčů, perníků, bábovek a ovocných moučníků.
  • V obchodech lze koupit hotové směsi určené přímo jako náhrada vajec, např. Hrašku. Směs se smíchá s vodou a slouží jako pojivo v karbanátcích nebo sekané
  • Uvařené rozmačkané brambory nebo bramborový škrob fungují jako skvělé pojivo především ve slaných pokrmech – například v bramborácích, plackách nebo knedlících.
  • Rozmixované tofu s trochou vody nebo rostlinného mléka vytvoří hustou hmotu, která dobře drží těsto pohromadě. Výborně se hodí do slaných pokrmů, náplní nebo karbanátků, ale i do hutnějších bábovek.

Vejce nejen v těstě nemusí být nepostradatelné, pokud znáte vhodné alternativy, jak ho nahradit. Ať už pečete sladké moučníky nebo připravujete slané dobroty, vždy lze zvolit pojivo, které bude chuťově i funkčně vyhovovat konkrétnímu receptu. 

Komentáře

Další tipy a triky