Jaké pojivo použít místo vejce? Nabízíme vám možnosti pro sladké i slané pokrmy
Nemůžete nebo nechcete do těsta použít vejce? Nevadí. V článku najdete přehled nejběžnějších a osvědčených náhrad, které vejce v roli pojiva plně zastoupí. Vhodné pro vegany, alergiky i pro ty, kterým vajíčka doma právě došla.
Vejce patří k nejčastějším surovinám v těstech, protože slouží jako pojivo, které drží ostatní ingredience pohromadě a zároveň ovlivňuje strukturu, barvu i chuť výsledného pokrmu. Existují však situace, kdy vejce do těsta dát nechceme nebo nemůžeme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké pojivo použít místo vejce
Dobrou zprávou je, že existuje řada alternativ, které dokáží vejce ve funkci pojidla spolehlivě nahradit a přitom zaručit, že směs bude držet pohromadě a bude se s ní dobře pracovat.
- Lněné semínko je jednou z nejoblíbenějších náhrad při veganském pečení. Lžičku mletého lněného semínka smíchejte se 3 lžícemi vody a nechte několik minut nabobtnat. Výsledná gelová hmota výborně pojí a navíc obsahuje i velké množství vlákniny.
- Podobně jako lněné semínko i chia semínka vytvoří po smíchání s vodou gel. Používá se 1 lžička chia na 3 lžíce vody, směs nechte odstát cca 10 minut. Hodí se do sladkých i slaných jídel, třeba do karbanátků.
- Rozmačkaný zralý banán poslouží nejen jako pojivo, ale zároveň dodá těstu vláčnost a jemně sladkou chuť. Používá se cca půlka banánu na 1 vejce. Banán se příliš nehodí do slaných jídel.
- Přirozeně sladké, jemné a vláčné pyré z jablek dobře váže těsto. Na jedno vejce použijte cca 4 lžíce pyré. Je ideální do koláčů, perníků, bábovek a ovocných moučníků.
- V obchodech lze koupit hotové směsi určené přímo jako náhrada vajec, např. Hrašku. Směs se smíchá s vodou a slouží jako pojivo v karbanátcích nebo sekané.
- Uvařené rozmačkané brambory nebo bramborový škrob fungují jako skvělé pojivo především ve slaných pokrmech – například v bramborácích, plackách nebo knedlících.
- Rozmixované tofu s trochou vody nebo rostlinného mléka vytvoří hustou hmotu, která dobře drží těsto pohromadě. Výborně se hodí do slaných pokrmů, náplní nebo karbanátků, ale i do hutnějších bábovek.
Vejce nejen v těstě nemusí být nepostradatelné, pokud znáte vhodné alternativy, jak ho nahradit. Ať už pečete sladké moučníky nebo připravujete slané dobroty, vždy lze zvolit pojivo, které bude chuťově i funkčně vyhovovat konkrétnímu receptu.
Komentáře