Jakou mouku na pracny? Oblíbené cukroví pekly rády a skvěle naše babičky
Pracny jsou typické staročeské vánoční cukroví, které si pamatujeme už od našich babiček. Pracnám se běžně říká také medvědí tlapky, nejspíš z toho důvodu, že svým tvarem připomínají otisky tlapek nebo také pracek ve sněhu. Typickou chuť pracnám dávají ořechy, kakao a koření (skořice, hřebíček).
Pracny potřebují dostatečný čas na odležení (asi tři týdny), proto je pečeme už na začátku prosince. Na toto cukroví jsou potřeba typické formičky, které kouskům dávají vzhledově tradiční tvar. Po upečení pracny opatrně vyklepneme z formiček a po chvilce je obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jakou mouku na pracny
Do těsta na pracny (medvědí tlapky) dáváme hladkou mouku, která se postará o správnou strukturu, soudržnost a jemnost cukroví. Jen výjimečně se používá mouka polohrubá. Pokud část mouky nahradíme moukou celozrnnou, je třeba počítat s tím, že cukroví bude mít hrubší konzistenci, ale bude zároveň výživnější.
Pro nejlepší pracny
Těsto na pracny je důležité dobře vypracovat a před použitím nechat odležet, obvykle do druhého dne. Těsto pak bude pevnější a jednotlivé ingredience se lépe propojí. Formičky není potřeba vymazávat, pracny se dají snadno vyklopit.
Jak udělat medvědí tlapky
Můžeme vám doporučit recept na medvědí tlapky z úvodního videa. Na základní dávku těsta budete potřebovat 240 g hladké mouky, 190 g másla, 120 g moučkového cukru, trochu skořice, kůru z 1/2 citronu, 90 g mletých ořechů a 10 g kakaa.
- Ze všech surovin vypracujte těsto a nechte jej minimálně 30 minut odležet, raději však do druhého dne.
- Z těsta pak odebírejte kousky shodné velikosti, všechny trochu obalte v mouce a vtlačujte je postupně všechny do připravených suchých formiček. Formičky rovnejte vedle sebe na plech.
- Troubu včas předehřejte na 180 °C, plech vložte do předehřáté trouby a tlapky pečte přibližně 10 minut.
- Po upečení opatrně poklepněte každou formičkou o desku, aby pracny krásně vypadly.
- Ještě teplé pracny obalte ve směsi práškového a vanilkového cukru. Pak je nechte zchladnout a uložte je do krabičky.
Přejeme, ať se pečení podaří.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře