Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marmelády a džemy mnoho lidí nerozlišuje, přesto je v nich značný rozdíl. Vysvětlíme vám hlavní rozdíly mezi těmito ovocnými nátěrkami, abyste věděli, kterou z těchto dobrot doma vaříte i to, kterou z nich máte raději.

Je jedno, zda sáhnete po džemu nebo marmeládě, v obou případech na vás čeká skvělá zavařenina z ovoce, kterou můžete potřít pečivo, palačinky, lívance nebo litý perník. Přesto není na škodu vědět, v čem se marmeláda liší od džemu a naopak.

Rozdíly mezi marmeládou a džemem

Odlišnosti nemají vliv na použití - všude tam, kde lze použít marmeláda, lze stejně tak využít i džem - záleží jen a pouze na vašich preferencích a chuti. Zásadní rozdíly mezi těmito dvěma ovocnými nátěrkami jsou tři, znáte je všechny?

  1. Marmeláda je připravována z rozvařeného ovoce s cukrem, kdy se směs nakonec propasíruje nebo rozmixuje, čímž vznikne hladká, rosolovitá konzistence.
  2. Naopak džem je specifický tím, že je oproti marmeládě řidší a zároveň obsahuje větší kousky použitého ovoce.
  3. Marmeláda by měla obsahovat alespoň 30 % citrusů, oproti tomu džem může být uvařen z jakéhokoliv ovoce, kterého však musí obsahovat minimálně 35 %.

Máte raději džem nebo marmeládu? Napište nám svůj názor do komentářů včetně tipů, jakým způsobem tyto dobroty v kuchyni nejčastěji využíváte. Budeme se těšit a pro inspiraci vám přinášíme videonávod k přípravě skvělé meruňkové marmelády:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli