Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mnoho sladkých dobrot doplňuje chuť džemu či marmelády. Jejich využití je široké - promazávají se jimi korpusy na dorty i rolády, mažou se jimi palačinky, ale také jsou oblíbené podávané při snídaních, a to do kaší i na pečivo.

Džemy a marmelády používáme velmi často. Ať už během přípravy sladkých pokrmů, dezertů, nebo k sýrům a grilovanému masu. Laické rozlišení džemu od marmelády spočívá v konzistenci - marmeláda je velmi jemná a lehce se roztírá, džem je hustší a obsahuje větší kousky použitého ovoce (nebo zeleniny).

Klasické marmelády

Nestárnoucí klasika spočívá v rybízové, jahodové a meruňkové marmeládě, na které nedáme dopustit. Rybízová se vyjímá v cukroví, meruňková na palačinkách, jahodová je zase neodolatelná v roládách i na pečivu. A už jste zkoušeli šípkovou?

Marmelády s kořením a bylinkami

Ozvláštnit chuť marmelád lze způsoby, které můžete libovolně kombinovat. Použijte koření, bylinky, alkohol nebo čokoládu a nebojte se experimentovat, odměnou bude nezaměnitelná chuť (poznačte si použité ingredience pro příště).

Méně obvyklé marmelády

Už jste ochutnali mrkvovou marmeládu? Pokud ne, je nejvyšší čas ji vyzkoušet. Citronovou marmeládu využijete do nejrůznějších moučníků i polev a jablečno-ostružinovou se budete snažit uchránit od náletů mlsounů se lžičkou v ruce.

Marmelády z domácí pekárny

Milujete marmelády, ale vaše nadšení opadá ihned, jakmile si uvědomíte, že je při jejich vaření nutný neustálý dozor? Máme pro vás snadné řešení - domácí pekárna za vás marmeládu uvaří a vy ji pak hotovou pouze nalijete do připravených sklenic.

Zeleninové marmelády a džemy

Říkáte si, že to nemůže být chutné? Opak je pravdou, tyto pochoutky se skvěle hodí k různým pokrmům, především k těm grilovaným. Jejich přípravou vyzrajete na přebytky úrody, hodí se jako jedlé dárky a nemusíte utrácet za dipy a omáčky. 

Vícedruhové džemy

Máte více druhů zralého ovoce, ale není ho dostatek k přípravě jednodruhového džemu? Nic se neděje, kombinace více druhů ovoce se těší čím dál větší oblibě. Krásné je také vrstvení menšího množství jednodruhových různých džemů do jedné sklenice.

Speciální džemy

Někdy přijdou chvíle, kdy jen překvapeně koukáme a nevíme, co si o dané věci myslet. Jenže kdo nezkusí, ten nezjistí, jaké to je. A o čem je řeč? O džemech, o kterých jste možná nikdy neslyšeli, ale které jsou i přes svůj název a obsah velmi chutné.

Už víte, jaké marmelády a džemy letos zkusíte uvařit? O své oblíbené recepty se můžete s ostatními podělit v komentářích. A my pro vás máme tip na vítěze malých mlsounů, kterým je jednoznačně jahodový džem. Snadno ho připravíte podle videa:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více