Upečte si jedlé kaštany. Přípravou této delikatesy vás provedeme ve videu
Jedlé kaštany svou chutí připomínají ořechy a jejich příprava k jídlu není složitá. Přesto si je každý nekoupí, protože mnozí z nás nemají zatím s jejich pečením zkušenosti. Provedeme vás jednoduchým postupem a třeba vám po vyzkoušení tato specialita zachutná.
Při nákupu vybíráme pouze pěkné a zdravě vypadající kousky. Měly by být čerstvé a bez známek po plísních. Zaměříme se na to, aby měly stejnou velikost, protože budou potřebovat shodný čas na pečení. Samozřejmě se lépe pracuje s většími kaštany, ty navíc nebývají vysušené.
Kaštanů nekupujeme zbytečně mnoho. Stačí několik kousků na osobu, jsou totiž vydatné a syté. Kdo si je oblíbí, může příště nakoupit více.
Mohlo by vás zajímat
Jedlé kaštany a jejich příprava
Před tepelnou úpravou je kaštany potřeba připravit.
- Namáčení: Nejprve je namočte do studené vody nebo krátce spařte, díky tomu změknou a budou chutnější. Namočení není nutné, ale vyplatí se. Pokud při namočení některé kaštany plavou, obvykle jsou vyschlé.
- Nakrojení: Každý kaštan opatrně nařízněte do kříže, a to na straně, která je vypouklá. K tomu budete potřebovat ostrý kvalitní nůž, protože kaštany mají tvrdou slupku. Předejdete tím "bouchání" (praskání) kaštanů během tepelné úpravy. Zářez by měl být asi 2 cm dlouhý a 5 mm hluboký.
Kaštany na pánvi, na plechu i na grilu
Připravené kaštany tepelně upravte. Upéct je můžete na pánvi, v troubě nebo na grilu, ale dají se také uvařit. Můžete vyzkoušet více způsobů a příště už postupovat tak, jak vám chutnají nejvíce. Podstatné je kaštany tepelně upravit těsně před jídlem, takové jsou nejlepší.
- Kaštany z pánve: Pečte je za občasného promíchání na suché pánvi po dobu 10–15 minut. Bez míchání se začnou na jedné straně pálit a černat. Kaštany začnou mírně tmavnout, pukat a otevírat se, objeví se přitom žlutá dužina. V té chvíli je odstavíme, sundáme z pánve a dáme na talíř. Poté je vyloupeme ze skořápek i z tenké slupky pod skořápkou, tím jsou připravené k jídlu.
- Kaštany z trouby: Kaštany pečeme na suchém plechu v troubě vyhřáté asi na 200 °C. Hotové kaštany buď co nejdříve spotřebujeme nebo použijeme při vaření.
- Kaštany z grilu: Postup je obdobný jako u předchozích dvou možností, výhodou je rovnoměrné propékání kaštanů ze všech stran.
Jak kaštany servírovat
Platí to, že kaštany je potřeba jíst co nejdříve po upečení. Strávníkům je ale neloupeme, každý si bude loupat sám. Po oloupání si každý může svou porci jemně osolit.
Z kaštanů také uvařte vydatnou polévku, přidejte je do játrové paštiky nebo z nich připravte báječný dezert.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře