Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Plody jedlých kaštanů se podobají kaštanům, které děti rády sbírají pod stromy. Na rozdíl od nich jsou ale skutečnou pochoutkou, jejich chuť nám nejspíš bude připomínat ořechy.

Při nákupu vybíráme zdravé kaštany shodné velikosti - aby potřebovaly stejnou dobu na pečení. Větší plody se nám budou lépe připravovat a loupat. Budou mít lepší chuť (nebudou vysušené).

Před konzumací si kaštany tepelně upravíme. Pokud je chystáme poprvé, bude nám na vyzkoušení stačit několik plodů na osobu. Budeme překvapeni, jak jsou vydatné a syté. Příště si jich můžeme připravit více.

Článek z magazínu

Jedlé kaštany  - výtečná zimní pochoutka

Jedlé kaštany - výtečná zimní pochoutka

Chuť jedlých kaštanů je pro mnohé z nás neodmyslitelně spojena s chladnějším obdobím roku. Buď si na nich pochutnáváme v klidu domova, nebo využíváme příležitosti vánočních trhů, kde tyto malé…

Tepelná úprava kaštanů

Kaštany můžeme upéct na pánvi, v troubě nebo na grilu. Dokonce je můžeme uvařit ve vodě. Vyzkoušíme si, který způsob nám bude nejlépe vyhovovat a jak nám budou kaštany nejvíce chutnat.

Kaštany připravujeme těsně před konzumací, tak si na nich nejvíce pochutnáme.

Článek z magazínu

Postup pečení kaštanů na pánvi

  • Když kaštany před pečením na tři hodiny namočíme do vody nebo je krátce spaříme, změknou. Namočení sice není nutné, ale díky němu budou chutnější.
  • Potom je na zaoblené straně nařízneme do kříže. Každý zářez bude asi 2 cm dlouhý a 5 mm hluboký. Krájíme opatrně, abychom se nezranili.
  • Pečeme je za občasného promíchání na suché pánvi po dobu přibližně 10–15 minut. Kdybychom je nemíchali, kaštany by začaly brzy z jedné strany černat a pálit se. 
  • Když kaštany postupně tmavnou, což je v pořádku, dáváme pozor, aby nečernaly.
  • Jakmile začnou v řezu pukat, otevírat se a zároveň se objeví žlutá dužina, odstavíme pánev. Sundáme je z ní  a přendáme na talíř.
  • Co nejdříve je vyloupneme ze skořápky i z tenké slupky, která je pod skořápkou. Tím jsou kaštany připraveny ke konzumaci nebo k dalšímu využití.

Článek z magazínu

Pečení v troubě na plechu

  • Když kaštany před pečením na tři hodiny namočíme do vody nebo je krátce spaříme, změknou a nebudou se při pečení zbytečně vysoušet. Tím pádem budou chutnější.
  • Jedlé kaštany připravujeme v troubě na suchém plechu - pečeme je asi 15 minut při teplotě přibližně 200 °C.
  • Po tepelné úpravě je co nejdříve vyloupeme, jinak skořápka opět ztvrdne.
  • Potom je buď sníme nebo pužijeme na další vaření.

Pečení na grilu

  • Kaštany pohodlně připravíme i na grilu.
  • Výhodou tohoto způsobu je, že se kaštany rovnoměrně propékají ze všech stran.

Servírování kaštanů

Pokud kaštany chystáme jako pohoštění, servírujeme je neloupané.

Strávníci si je mohou po vyloupání lehce posolit.

Tento tip je užitečný  (1x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Sladká první republika

Kristina Šemberová

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům