Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladké košíčky jsou cukrářskými výrobky, které vypadají jako malé mističky. Jejich tvar si přímo říká o plnění různými krémy, ovocnými pěnami, zmrzlinou nebo kousky ovoce. Malé zákusky bývají sladkou tečkou oslavy.

Košíčky z jedlých surovin využijeme k plnění různými krémy, saláty a zmrzlinami - na rozdíl od nejedlých košíčků, jejichž obal se po snědení zákusku vyhazuje. Některé druhy jedlých korpusů můžeme napéct, uschovat do zásoby a naplnit až později.

Jak na pečené košíčky z různých těst

Nejčastěji používáme křehké, listové nebo linecké těsto:

  • Košíčky z křehkého těsta připravíme vykrojením rovných nebo zubatých koleček, které natlačíme do prohlubní v plechu na muffiny. Dno vysypeme hrachem, fazolí (slepé pečení) nebo ho propícháme vidličkou, aby se nenafouklo.
  • Listové těsto lístkuje a při pečení zvětší svůj objem. Košíček vytvoříme z kolečka těsta, které potřeme rozšlehaným vejcem a poté na něj položíme kroužek s vykrojeným středem (možno i dva). Opět potřeme vejcem a upečeme.
  • Košíčky z lineckého těsta pečeme v kovových nebo silikonových formičkách. Vložíme kolečko těsta, přimáčkneme ho ke stěnám formičky a přečnívající okraje odřízneme. Dno propícháme vidličkou. Po upečení košíčky vyklepneme.

Jedlé košíčky z čokolády a karamelu

Košíčky mají výhodu - lze je uchovat po dlouhou dobu v chladu:

  • Čokoládové košíčky vytvoříme vylitím silikonové nebo papírové formičky rozpuštěnou čokoládou - proces můžeme po ztuhnutí opakovat. Jednoduchý košíček vyrobíme namočením kulatého předmětu, zabaleného ve fólii, do čokolády (balónek, vejce, sběračka).
  • Karamelové košíčky vyžadují přípravu karamelu z páleného cukru. Medově zbarvený karamel lijeme lžicí na obrácené skleničky, potřené olejem - po ztvrdnutí košíčky lehce sejmeme. Pro vkládání ovoce připravíme košíčky z tenkých karamelových nití.
  • Malé hranaté košíčky vyrobíme nalitím rozpuštěné a částečně vychladlé čokolády nebo karamelu na kostky ledu - košíčky můžeme téměř okamžitě sejmout a led použít opakovaně.

Z jakých dalších surovin připravit košíčky

I z jiných surovin a ingrediencí můžeme vytvarovat jedlé košíčky:

  • Použijeme zmrzlinové kornoutky, které plníme vším, co máme rádi. Dortové oplatky zase mírně navlhčíme a namáčkneme je do formy na muffiny.
  • Košíčky vytvoříme například z tenkých palačinek, rozváleného toustového chleba nebo z koleček tortil, které namáčkneme do formiček.
  • Pro nadýchané dortové košíčky použijeme plát na roládu - taková úprava ale vyžaduje servírování v papírovém košíčku.
  • Košíčky připravíme i z nepečené směsi z kokosu či umletých ořechů. Směs zpracujeme s máslem, hmotu vtlačíme do formiček a necháme ztuhnout.
  • Křehké košíčky ve stylu dortu Pavlova uděláme z našlehaného bílkového sněhu a plníme je šlehačkou a ovocem.

Košíčky, které připravujeme nejčastěji, jsou z lineckého těsta, pečené ve formičkách. Pokud nemáme klasické kovové formičky, použijeme silikonové, popřípadě formu na muffiny, kde můžeme kolečka těsta péct obráceně - dnem vzhůru. Na přípravu jednoho z mnoha receptů na košíčky se můžete podívat v našem videu:

Sladké drobečky

Spoustu práce si můžeme ušetřit upečením křehkých, lineckých a perníkových košíčků i několik dní předem. Pak je stačí před podáváním naplnit - krémem, šlehačkou, zmrzlinou, ovocem. Pokud se nám nechce péct, připravíme si směs z rozdrcených sušenek z receptu na cheesecake, natlačíme ho do formiček a necháme v lednici ztuhnout.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli