Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí bochník chleba provoní kuchyň důvěrně známou vůní. Někdo peče pravidelně, jiný jen občas a další se teprve chystá. Při přípravě těsta i pečení je potřebné dodržovat pravidla, aby výsledek práce nepřišel nazmar.

Správně zadělané, vykynuté a zformované těsto na chléb je potřeba správně upéct, aby kůrka byla křupavá, ale nebyla tvrdá a střída aby byla nadýchaná a vláčná, nikoliv suchá a drobivá. K tomu slouží zvláčnění vodou. Pekařina je docela věda.

Kdy potřít chleba vodou

Pokud vlastníte parní troubu, máte vyhráno, pára uvnitř trouby se o vše postará. Naše babičky pekly bez páry a chléb potíraly vodou (někdy slanou vodou). Bochník se potírá těsně před vložením do trouby, alespoň jednou v průběhu pečení a na konci procesu, tedy po vyndání z trouby. Potírání má účel podobný jako pečení s párou, tedy vytvoření žádoucí vlhkosti a správně propečené kůrky.

Podobný výsledek získáte při pečení chleba v uzavřené nádobě, aby pára neunikla do prostoru trouby. Pro začátečníky máme videorecept na domácí kmínový chleba:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli