Pšenično-žitný chleba z mísy

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 10 názorů

Suroviny

Preferment:
180 g pšeničné chlebové mouky
180 g vody
1 g čerstvého droždí
- nechat kvasit 12 hodin
dále:
90 g žitné chlebové mouky
330 g pšeničné chlebové mouky
160-180 g piva
2 lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli
7 g droždí
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozpustíme v pivu a spolu s ostatními surovinami přidáme k vykvašenému prefermentu - umícháme těsto, které necháme asi 60-90 minut kynout.
    Během doby kynutí můžeme těsto 1-2x popřekládat, bude mít lepší strukturu střídy.

  2. Z vykynutého těsta vytvarujeme bochník, který usadíme do sádlem vymazané smaltované mísy a znovu necháme téměř zcela nakynout (dokyne během prvních minut pečení v troubě).

  3. Povrch chleba potřeme vodou, i s mísou vsadíme do částečně předehřáté trouby a upečeme (200-220°C/asi 60 minut).

Poznámka

Vsadíme do částečně předehřáté trouby - poprvé jsem i s mísou dala péct do trouby vyhřáté, chleba se nestejnoměrně zahříval (na vrchní kůrku působila shora vyhřátá trouba, zespodu se začal péct později - bránila mu v tom studená mísa) a pod vrchní kůrkou pak byla v upečeném chlebu díra.

Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 91 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pšenično-žitný chleba z mísy

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    magdalenka: :-O úžasný balooon:-D:yes::yes:
    Droždí je (vedle žitného kvásku) dost odolné, vydrží a vykyne i to, co by už kvásek nezmohl.....opravdu krásný, lákavý chlebík:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Pred chvíľou som vytiahla chlieb z rúry, vonia celý dom! Len som, ako obyčajne, nechtiac niečo zmenila. Večer som spravila preferment, ráno som sa pustila do prípravy. Vtedy som zistila, že som všetko droždie večer (robila som proste po pamäti:-8) zamiešala do prefermentu. Tak som už ďalšie droždie do cesta nepridávala a výsledkom je tento krásny chlebík. Nemám smaltovanú misu, piekla som v simaxe. Rúru som nastavila na 200 stupňov, horný a dolný ohrev, cesto som tam šupla po 10 minútach. Celkovo som piekla 70 minút. Pridávam fotky, aj ako to vyzeralo pred pečením, aj výsledok. Ďakujem za recept, určite budem toto pečenie opakovať.

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    cathleen: :-K já se z tebe jednou zblázním, zase něco co budu muset vyzkoušet - podobnou mísu naštěstí mám tak nebudu muset kupovat :-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    magdalenka: fotku řezu nemám, byl to prakticky obyčejný chlebík (kromě toho způsobu pečení). Ale krajíc byl skoro kulatý, chleba jako balón:-D Trouba rozehřátá sotva napůl...

    Všem děkuji za krásné ohlasy, budu ráda, když někdo vyzkouší. Chleba se nemusí péct jen volně na plechu, v hrnci, zapékací míse nebo květináči;-)

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Presne tak, tez jsem :-O, neuveritelny chlebik z 8 g drozdi :yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    zizala: viď - já nestačím koukat:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Téda, ty oplýváš úžasnými nápady :-O:yes:

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    Krása:yes::yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Paráda! Nemáš fotku nakrojeného chleba? Rúra bola nahriata asi do polovice? Dík.

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Bezva :yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: recept na žitný chléb pečený v troubě pečení žitného chleba v troubě pšenično žitný chléb mísa na pečení chleba pšenično žitny pečení chleba chléb z mísy žitný chléb pečený v troubě mísa na chleba psenicno zitny chleba žitny chleba v troube recept na dom.chleba pššenično žitný pečení chleba chléb pečený v míse pečení chleba v míse domaci chleba do zapekaci misi chleba pečený v míse pečení dom. chleba pšenično žitný chléb recept domácí chléb v zapékací míse těsto na dom.chléb

Zapomněl/a jsem heslo