Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kefírová buchta je snadná na přípravu a přitom zaručeně potěší vaše chuťové pohárky. Jedná se o oblíbený moučník, který si jistě najde mnoho dalších příznivců, protože neodolatelná vůně a příjemná chuť je snad až příliš dokonalá.

V tomto moučníku se snoubí hořká chuť kakaa s příjemnou medovou sladkostí. Těsto je nadýchané jako obláček a celý dojem je zarámovaný výraznou čokoládovou polevou. Jednoduše řečeno, pokud jednou kefírovou buchtu upečete, nezapomeňte si recept uložit, jistě ji vaše okolí bude vyžadovat znovu, znovu a znovu.

Jak upéct kefírovou buchtu

Tato kefírová buchta z úvodního videa je snadnou volbou pro přípravu moučníku. Navíc z ní přidáním koření snadno vytvoříte perník, proto jistě stojí za to ji vyzkoušet podle našeho videoreceptu.

  1. Na jeden plech (35 x 35 cm) kefírové buchty budete potřebovat 250 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 4 lžíce kvalitního kakaa, 2 lžičky jedlé sody, 500 ml kefíru, 150 ml oleje, 4 lžíce medu, 1 vejce, tuk a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy. Na přípravu polevy budete potřebovat čokoládu.
  2. Do jedné mísy nasypte hladkou mouku, moučkový cukr, kakao a jedlou sodu.
  3. Tip: Kromě kakaa lze do těsta přidat i perníkové koření, které všemu dodá příjemnou perníkovou vůni.
  4. V druhé míse smíchejte kefír, olej, med a vejce.
  5. Suché suroviny pomalu nasypte do mísy s tekutými ingrediencemi a jemně ušlehejte.
  6. Pečlivě promíchejte a těsto nalijte na předem připravený plech vymazaný tukem a vysypaný moukou.
  7. Pečte v předehřáté troubě na cca 170 °C po dobu asi 30 minut. Během pečení kontrolujte, zda je buchta již hotová, a to pomocí špejle
  8. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu na polevu.
  9. Po dopečení nechte buchtu vychladnout a polijte ji rozpuštěnou čokoládovou polevou, případně povrch jinak ozdobte.
Kromě základní varianty, kdy jako polevu použijete čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni, existují i další možnosti pro vylepšení kefírové buchty.
  • Na čokoládovou polevu dejte cukrářské ozdoby, které hravě vylepší celkový dojem z moučníku.
  • Místo čokolády potřete buchtu povidly a posypte ji kokosem.
  • Pokud vám doma zbývá už jen malé množství kvalitní čokolády, nemusíte se ani tak vzdát čokoládové polevy. Stačí když buchtu vytáhnete z trouby a bezprostředně po jejím dopečení jemně potřete její povrch dílkem čokolády, který se díky vyšší teplotě bude krásně rozpouštět.

Teď už nezbývá, než si vychutnat příjemné chvíle. Zkuste si k moučníku připravit třeba horké kakao pro zahřátí.

Přejeme kakaem provoněnou dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli